CSSLP test dump LX0-104 practice test pdf 312-50 training guide IIA-CFSA vce

Mozilla Slovenija https://www.mozilla.si Verjamemo v odprt in javno dostopen internet Wed, 19 Jun 2019 13:39:51 +0000 sl-SI hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.10 Firefox vas odslej varuje pred kriptorudarji in sledilci prstnih odtisov https://www.mozilla.si/firefox-kriptorudarji-sledilci-prstnih-odtisov/ Sat, 25 May 2019 15:36:42 +0000 https://www.mozilla.si/?p=3124 Poslanstvo Mozille je več kot le zaščititi uporabnike – želimo jim dati moč odločanja. Zavračanje pojavnih oken, ki ga je vpeljala prva različica Firefoxa leta 2004, je bila pravilna poteza, saj ni le osrečila uporabnikov, marveč je tudi tedanje oglaševalce … Continue reading

The post Firefox vas odslej varuje pred kriptorudarji in sledilci prstnih odtisov appeared first on Mozilla Slovenija.

]]>
Poslanstvo Mozille je več kot le zaščititi uporabnike – želimo jim dati moč odločanja. Zavračanje pojavnih oken, ki ga je vpeljala prva različica Firefoxa leta 2004, je bila pravilna poteza, saj ni le osrečila uporabnikov, marveč je tudi tedanje oglaševalce prisilila k skrbi za njihovo izkušnjo. Dandanes, leta 2019, je splet prepreden z manj vpadljivimi, a zato toliko zahrbtnejšimi metodami služenja na račun uporabnikov.

Lansko leto smo Firefoxovo politiko glede sledenja dopolnili s tremi ključnimi cilji: pospešitev nalaganja strani, onemogočanje sledenja preko več spletnih mest in izkoreninjanje škodljivih praks. Prav slednjega je izpolnil pravkar izdani Firefox 67, v katerem lahko po novem vklopite blokiranje kriptorudarjev in sledilcev prstnih odtisov brskalnika.

Kaj so sledilci prstnih odtisov in
kriptorudarji?

V številne spletne strani so nevidno vgrajeni različni skripti, ki beležijo podatke o vašem računalniku, kot so ločljivost vašega zaslona, nastavitve jezika, nameščeni dodatki … Iz teh podatkov sestavijo brskalnikov digitalni “prstni odtis”, s katerim vas lahko prepoznajo in sledijo vašemu brskanju, tudi če izbrišete piškotke ali uporabite zasebno brskanje. Tovrstno početje (angl. fingerprinting) bo Firefox odslej blokiral.

Drugi skripti, imenovani “kriptorudarji”, skrivaj izrabljajo procesor vašega računalnika za rudarjenje kriptovalut. Računske operacije, za katere so lastniki skriptov “plačani” v kriptovalutah, s svojim delovanjem močno upočasnijo vaš računalnik in vam zasolijo račun za elektriko, zato bo njihovo izvajanje odslej preprečeno.

Kako deluje zaščita?

V sodelovanju z organizacijo Disconnect smo sestavili seznam spletnih domen, ki služijo skriptom za rudarjenje kriptovalut in sledenje prstnih odtisov.

Medtem ko bodo prihodnje različice te skripte privzeto blokirale, je zaščita trenutno privzeto izklopljena in jo lahko omogočite v nastavitvah. Da vključite zaščito:

 1. Kliknite gumb menija in izberite Zavračanje vsebine. Odprl se bo zavihek z nastavitvami zasebnosti in varnosti.
 2. V nastavitvah zavračanja vsebine preklopite z Običajno na Po meri.
 3. Obkljukajte Kriptorudarje in Sledilce prstnih odtisov.

Kot vedno nam lahko prijavite, v kolikor katera spletna stran zaradi zavračanja vsebine ne deluje pravilno. Kliknite ikono ščita v naslovni vrstici in izberite Prijavi težavo.

Več o zavračanju vsebine lahko preberete v našem članku podpore.

The post Firefox vas odslej varuje pred kriptorudarji in sledilci prstnih odtisov appeared first on Mozilla Slovenija.

]]>
Nasvet za tipkanje: preprečite, da bi vam vračalka uničila trud https://www.mozilla.si/nasvet-za-tipkanje-vracalka/ Sun, 09 Sep 2018 11:15:03 +0000 https://www.mozilla.si/?p=3083 Ste že kdaj porabili celo večnost, da ste na spletno stran natipkali kup besedila, nato pa ste pritisnili tipko Backspace z namenom izbrisati črko in se je Firefox vrnil na prejšnjo stran, da je šlo vse besedilo v nič? Pritisk … Continue reading

The post Nasvet za tipkanje: preprečite, da bi vam vračalka uničila trud appeared first on Mozilla Slovenija.

]]>
Ste že kdaj porabili celo večnost, da ste na spletno stran natipkali kup besedila, nato pa ste pritisnili tipko Backspace z namenom izbrisati črko in se je Firefox vrnil na prejšnjo stran, da je šlo vse besedilo v nič?

Backspace_bomb_(Shutterstock)

Pritisk vračalke (Backspace) v primeru, da se kazalec ne nahaja v polju z besedilom, deluje kot gumb “Nazaj”. S to zvijačo lahko v Firefoxu onemogočite takšno delovanje in tako preprečite, da bi ob pritisku te tipke, ko besedilo ni izbrano, izgubili vnesene podatke.

 1. V naslovno vrstico vtipkajte about:config in pritisnite Enter. Prikazalo se bo sporočilo »To lahko uniči vašo garancijo«, vi pa kliknite »Sprejmem tveganje«. Dokler se držite navodil, ne boste uničili svojega brskalnika! 😊
 2. Poiščite nastavitev browser.backspace_action. Dvokliknite jo in ji v pogovornem oknu, ki se odpre, spremenite vrednost na 2.
 3. Opravljeno! Zaprite stran about:config.

O strani about:config lahko izveste več v tem članku. Več dejanj, ki jih lahko dodelite vračalki s spreminjanjem nastavitve browser.backspace_action, pa lahko najdete na MozillaZine.

The post Nasvet za tipkanje: preprečite, da bi vam vračalka uničila trud appeared first on Mozilla Slovenija.

]]>
Firefox 63 ne sprejema več digitalnih potrdil Symantec https://www.mozilla.si/firefox-63-symantec/ Wed, 29 Aug 2018 07:00:11 +0000 https://www.mozilla.si/?p=3069 Zaradi ponavljajočih se težav z overiteljem digitalnih potrdil Symantec so se razvijalci brskalnikov dogovorili za skupen umik zaupanja tem digitalnim potrdilom. Tako Google Chrome kot Firefox bosta digitalna potrdila podjetja Symantec – kar vključuje blagovne znamke GeoTrust, Thawte in RapidSSL … Continue reading

The post Firefox 63 ne sprejema več digitalnih potrdil Symantec appeared first on Mozilla Slovenija.

]]>
Zaradi ponavljajočih se težav z overiteljem digitalnih potrdil Symantec so se razvijalci brskalnikov dogovorili za skupen umik zaupanja tem digitalnim potrdilom.

Tako Google Chrome kot Firefox bosta digitalna potrdila podjetja Symantec – kar vključuje blagovne znamke GeoTrust, Thawte in RapidSSL – oktobra letos dokončno nehala obravnavati kot vredna zaupanja. V Chromu se bo to zgodilo v različici 70, medtem ko bo Firefox zaupanje umaknil z različico Firefox 63.

Ob povezavi na spletna mesta, ki uporabljajo ta potrdila, bosta brskalnika uporabnikom prikazala opozorilo.

Pozor: možno varnostno tveganje — Digitalna potrdila, ki jih je izdal Symantec, vključno z znamkami Thawte, GeoTrust in RapidSSL, ne veljajo za varna. — Koda napake: MOZILLA_PKIX_ERROR_ADDITIONAL_POLICY_CONSTRAINT_FAILED

Firefox 63 je predviden za izdajo 23. oktobra 2018. Firefox Nightly digitalna potrdila Symantec že zavrača, medtem ko jih bo beta različica pričela prihodnji teden. V kolikor naletite na spletno mesto, ki uporablja tovrstno digitalno potrdilo, o napaki obvestite njegovega skrbnika.

Namig za skrbnike: Symantecovo digitalno potrdilo lahko nadomestite s potrdilom Let’s Encrypt, ki ga dobite samodejno – in brezplačno!

The post Firefox 63 ne sprejema več digitalnih potrdil Symantec appeared first on Mozilla Slovenija.

]]>
Različne vrste zaščite zasebnosti https://www.mozilla.si/razlicne-vrste-zascite-zasebnosti/ Thu, 15 Feb 2018 04:00:31 +0000 https://www.mozilla.si/?p=3044 Predstavljajte si, da domov grede naredite ovinek v lekarno po zobno nitko, kasneje pri večerji pa vam natakar poskuša prodati zdravilo za vnetje dlesni. Približno takšni so lahko spletni oglasi, zato vam ponujamo nekaj nasvetov, kako jih lahko ustavite. Kdo … Continue reading

The post Različne vrste zaščite zasebnosti appeared first on Mozilla Slovenija.

]]>
Predstavljajte si, da domov grede naredite ovinek v lekarno po zobno nitko, kasneje pri večerji pa vam natakar poskuša prodati zdravilo za vnetje dlesni. Približno takšni so lahko spletni oglasi, zato vam ponujamo nekaj nasvetov, kako jih lahko ustavite.

Kdo vam sledi?

Mnogo priljubljenih spletnih mest sledi vaši dejavnosti na spletu. To lahko počnejo zato, da bi razumela, ali vas zanima določen članek, tema ali dogajanje. To lahko počnejo, da bi vam olajšala uporabo spletnega mesta. Lahko vam tudi sledijo, da vam bodo lahko poskušala kaj prodati.

Spletne oglase je mogoče mimogrede prilagoditi glede na to, kaj vas zanima. Ste iskali informacije o novem paru allstark? Mega Čevlji d.o.o. imajo pravo ponudbo za vas. Da bi vam lahko ob ravno pravem času postregla s prilagojenimi oglasi, mora firma čevljev vedeti, kaj počnete na spletu. Je to slabo? Nekateri trdijo, da so prilagojeni (“ciljani”) oglasi veliko boljši od običajnih reklamnih panojev ali radijskih oglasov – pri prilagojenih oglasih je vsaj verjetno, da to, kar prodajajo, tudi iščete. Vendar morda ne želite, da podjetja spremljajo vsak vaš premik na spletu.

Kako vam spletna mesta sledijo?

Večina spletnih mest vam sledi s piškotki – koščki kode, ki se shranijo v vaš brskalnik. Prvotno so se piškotki uporabljali za prilagajanje spletnih mest, za shranjevanje vsebine nakupovalnih košaric in ohranjanje prijave v spletni račun, dandanes pa v glavnem služijo podjetjem za ciljanje uporabnikov s prilagojenimi oglasi.

Stvar deluje tako: ko obiščete spletno mesto, vam drugo, oglaševalsko spletno mesto, v brskalniku pusti piškotek. Ta piškotek je vaš edinstveni identifikator in podatke o brskanju, ki se shranjujejo na oddaljene strežnike, povezuje z vami. Ti podatki lahko vključujejo strani, ki ste si ogledali, vaš izbrani jezik, trajanje vašega obiska spletnega mesta, čas obiska in ali ste kliknili katerega od oglasov. Ko po spletu brskate za klobuki, ciljani oglasi izvedo, kaj ste iskali, in vas založijo z najnovejšimi ponudbami le-teh ali začno opozarjati na posebne razprodaje in popuste za stvari, ki bi jih utegnili kupiti.

Piškotki lahko oglaševalcem omogočajo strežbo prilagojenih oglasov tudi na družbenih omrežjih. Ta uporabljajo lastne sisteme sledenja, ki temeljijo na vaših klikih in so veliko robustnejši. Z izredno natančnostjo lahko sledijo prav vsemu, kar počnete – vsak vaš klik, objava in komentar je zabeležen na strežniku. Poleg tega lahko piškotki spletnemu mestu družbenega omrežja razkrijejo, kaj ste počeli na spletu, po zaslugi česar vam bodo nekateri oglasi sledili v zaprte ekosisteme družbenih medijev.

Kaj sta zaščita pred sledenjem in zasebno brskanje?

Zasebno brskanje

Piškotki, ki se shranijo tekom zasebnega brskanja, se ob zaprtju zasebnega okna izbrišejo; prav tako zasebno brskanje ne shranjuje zgodovine. V Firefoxu zasebno brskanje tudi zavrača sledilske piškotke.

Zaščita pred sledenjem

Zaščita pred sledenjem s spletnih strani odstrani dele, s pomočjo katerih vam podjetja sledijo. Na voljo je v Firefox Quantumu. Uporablja seznam sledilskih spletnih mest, ki ga sestavlja Disconnect.me, in kadarkoli se poskuša brskalnik povezati s spletnim mestom, ki je na seznamu, zaščita pred sledenjem povezavo zavrne.

Vsebniki

Firefoxov dodatek Multi-Account Containers tehnično gledano ni oblika zasebnega brskanja ali zaščite pred sledenjem, vendar lahko podjetjem preprečuje, da bi si sestavila popolno sliko vašega brskanja. Omogoča vam odpreti med seboj ločene zavihke, v katerih se lahko prijavite v različne račune – osebnega, službenega … Piškotki in drugi podatki različnih vsebnikov so med seboj ločeni, kar pomeni, da z Multi-Account Containers lahko na primer hkrati odprete več Googlovih računov brez kakršnegakoli prekrivanja, pa tudi večina sledilcev različnih računov ne bo povezala med sabo, kar bo na spletu vaše službeno življenje ohranilo ločeno od osebnega. Zavedajte se, da nekateri naprednejši sledilci lahko vseeno račune povežejo med seboj in vam sledijo.

Zakaj bi uporabljal zaščito pred sledenjem ali zasebno brskanje?

Uporaba zasebnega brskanja in zaščite pred sledenjem ne pomeni, da imate nečedne namene. Lahko pomeni, da želite različne račune (na primer osebnega in službenega) ohraniti ločene. Morda si računalnik ali napravo delite z drugimi in želite nekaj obdržati zase. Lahko, da bližnjemu kupujete presenečenje za rojstni dan in ne želite, da ciljan oglas razkrije vašo namero. Mogoče si želite ogledati rezultate iskanja, ki niso prikrojeni posebej vam. Ali pa zgolj želite omejiti količino podatkov, ki jih kup podjetij zbira o vas. To je povsem v redu.

Je zasebno brskanje res zasebno?

Zasebno brskanje in zaščita pred sledenjem nekaterim oglaševalskim omrežjem preprečita sledenje vaši dejavnosti na spletu, vendar pri brskanju po spletu vseeno puščate sledove. Eden od načinov, da se dodatno zaščitite, je uporaba VPN. Storitve VPN (Virtual Private Network) promet vašega brskalnika usmerjajo prek oddaljenih strežnikov, kar spletnim mestom daje vtis, da brskate z druge lokacije ali z več različnih lokacij. Ponudniki VPN sicer lahko sledijo vašemu brskanju, zato izberite podjetje, ki mu lahko zaupate, da bo vašo zgodovino brskanja brisalo ali hranilo zaščiteno. VPN-ji ne zavračajo oglaševalskih piškotkov tretjih strani, vendar pa ti piškotki ne bodo mogli prepoznati vaše lokacije, kar sledilcem oglaševalcev oteži ali onemogoči delovanje.

Brskalnik Tor lahko resnično zakrije vašo zgodovino brskanja. Promet usmerja prek številnih strežnikov po vsem svetu, kar zelo oteži sledenje temu prometu. Spletno mesto, ki ga obiščete, nima pojma, kje se nahajate, pozna le približno lokacijo zadnjega strežnika, prek katerega je bila usmerjena vaša povezava. Toda niti posrednik Tor ne bo oglaševalcem tretjih strani preprečil nameščanja piškotkov v vaš brskalnik. Brskalnik Tor ob zaprtju izbriše vse piškotke; prav tako lahko uporabnik v njem začne novo sejo, ki jih počisti.

Izbira je vaša.

Odločitev, kakšna naj bo vaša izkušnja brskanja, bi morala biti v vaših rokah. Če ne želite biti bombardirani z oglasi, bi jih morali imeti možnost izključiti. Pri Mozilli se zavedamo vrednosti zasebnosti na spletu in verjamemo, da bi njegovi uporabniki morali imeti možnost brskanja brez oglasov.

Prenesite najnovejšo različico Firefoxa Quantum in sledite tem korakom, da vključite zaščito pred sledenjem med brskanjem.

(Prevedeno z Mozillinega bloga)

The post Različne vrste zaščite zasebnosti appeared first on Mozilla Slovenija.

]]>
Predstavljamo novi Firefox Quantum – hiter za vedno https://www.mozilla.si/predstavljamo-novi-firefox-quantum/ Tue, 14 Nov 2017 14:34:23 +0000 https://www.mozilla.si/?p=3025 Pred dnevi je Mozilla obeležila 13 let, odkar je davnega 9. novembra 2004 bila izdana prva uradna različica Firefoxa, brskalnika, ki je bil od prvega dne razvit izključno za dobro uporabnikov spleta in nikogar drugega. Danes pa, po trinajstih letih … Continue reading

The post Predstavljamo novi Firefox Quantum – hiter za vedno appeared first on Mozilla Slovenija.

]]>
Pred dnevi je Mozilla obeležila 13 let, odkar je davnega 9. novembra 2004 bila izdana prva uradna različica Firefoxa, brskalnika, ki je bil od prvega dne razvit izključno za dobro uporabnikov spleta in nikogar drugega.

Danes pa, po trinajstih letih služenja odprtemu spletu, svojim uporabnikom ponosno predstavljamo različico, ki je daleč najhitrejša, najsodobnejša in najzmogljivejša doslej.

Torej, kaj vse vas bo pričakalo po posodobitvi na različico 57?

Hitrost

Tempo našega življenja je vse hitrejši in tudi zmogljivost tehnologije leti v nebo. Zato vas naš novi Firefox ne bo puščal čakati. Naš glavni cilj pri prenavljanju Firefoxa je bil doseči hitrost, kakršne ne premore noben drug brskalnik. V sodobnem programskem jeziku smo nanovo napisali spletni upodabljalnik, ki sedaj z uporabo vzporedne obdelave v polni meri izkoristi moč večjedrnih procesorjev. Prištejte še kopico drugih izboljšav, ki smo jih opravili v okviru projekta Quantum, na primer 369 odpravljenih hroščev, ki so upočasnjevali delovanje, in niti ni čudno, da Firefox Quantum na hitrostnih preskusih premika meje. Poskusite in se prepričajte!

Nov vmesnik

Osvežitve je bil deležen tudi Firefoxov videz. Prenova ni bila zgolj sledenje modnim trendom – tudi ta je bila izvedena z mislijo na hitrost in odzivnost. Preprosta opravila, kot je zapiranje zavihka, bodo izvršena v hipu in ne bodo upočasnila celotnega brskalnika. Po obsežnih raziskavah uporabniških navad smo tudi prerazporedili gumbe in kontrolnike, tako da se zdaj nahajajo tam, kjer bi jih večina uporabnikov pričakovala. Gumbi za brskanje se nahajajo levo od naslovne vrstice, medtem ko na drugi strani najdete svoje osebne stvari, kot so zaznamki, zgodovina in prenosi, po novem vsi zbrani v novi Firefoxovi knjižnici.


Torej, kaj še čakate? Hitro posodobite Firefox na najnovejšo različico ter se prepričajte sami. Začutili boste razliko!

The post Predstavljamo novi Firefox Quantum – hiter za vedno appeared first on Mozilla Slovenija.

]]>
Projekt Photon – prihaja osvežena podoba Firefoxa https://www.mozilla.si/photon-osvezena-podoba-firefoxa/ Tue, 12 Sep 2017 04:25:46 +0000 https://www.mozilla.si/?p=2992 Firefox bo v kratkem dobil prenovljeno podobo! Mozillini razvijalci so si zadali cilj narediti Firefox hitrejši in zmogljivejši kot kdajkoli prej (o tem smo že pisali), vendar je poleg “podvozja” brskalnika prav tako pomemben del, viden uporabnikom. Zato v okviru … Continue reading

The post Projekt Photon – prihaja osvežena podoba Firefoxa appeared first on Mozilla Slovenija.

]]>
Firefox bo v kratkem dobil prenovljeno podobo! Mozillini razvijalci so si zadali cilj narediti Firefox hitrejši in zmogljivejši kot kdajkoli prej (o tem smo že pisali), vendar je poleg “podvozja” brskalnika prav tako pomemben del, viden uporabnikom. Zato v okviru projekta Quantum potekajo izboljšave vmesnika, znane kot projekt Photon.

Lep

Pravzaprav ni bilo potrebno dosti drugega kot močno poenostaviti kodo vmesnika. Njegova prenovljena podoba bo čista in pregledna ter enako dobro videti v vsakem operacijskem sistemu. Videz smo začinili še z nekaj prefinjenimi animacijami – je komentar sploh potreben? ☺

Odziven

Videz seveda ni vse in vmesnik bo s prenovo postal ne le sodobnejši, temveč tudi odzivnejši. V preprostejši izvedbi bo seveda deloval hitreje z manj možnimi zapleti – vsakdanja preprosta opravila, kot je zapiranje zavihka, bodo izvršena v hipu in ne bodo upočasnila celotnega brskalnika.

Intuitiven

V okviru Photona svoj brskalnik tudi sicer prilagajamo po meri svojih uporabnikov. S pomočjo telemetrije je Mozillina ekipa preučila, kako uporabniki pravzaprav uporabljajo Firefox, in trudimo se, da bi vaša pričakovanja izpolnili. Gumbi in kontrolniki bodo preurejeni, tako da se bodo nahajali tam, kjer naj bi po vašem bili (če za vas to ne velja, jih lahko preprosto prilagodite). Sporočila o napakah, ki so videti, kot da so spisana na skupščinah državnega zbora, bodo spremenjena v berljivejšo obliko. Novim uporabnikom pa bo prve korake v Firefoxu olajšala kratka predstavitev najpomembnejših značilnosti.

Torej, pripravite se na Firefox 57! Ne bi radi čakali do novembra? Prenesite Firefox Nightly!

The post Projekt Photon – prihaja osvežena podoba Firefoxa appeared first on Mozilla Slovenija.

]]>
Projekt Quantum https://www.mozilla.si/projekt-quantum/ Wed, 16 Aug 2017 15:50:04 +0000 https://www.mozilla.si/?p=2977 Medtem ko je Firefox na zunaj v zadnjem času ostal bolj ali manj enak, pod pokrovom vašega brskalnika kar kipi od korenitih sprememb. Celotno lansko leto so Mozillini inženirji neutrudno delali na tem, da bi vam ponudili, kar najbolj potrebujete … Continue reading

The post Projekt Quantum appeared first on Mozilla Slovenija.

]]>
Medtem ko je Firefox na zunaj v zadnjem času ostal bolj ali manj enak, pod pokrovom vašega brskalnika kar kipi od korenitih sprememb.

Celotno lansko leto so Mozillini inženirji neutrudno delali na tem, da bi vam ponudili, kar najbolj potrebujete – zmogljiv in zanesljiv brskalnik. Najpomembnejša novost, razvita nedavno, je bil večprocesni način, s kodnim nazivom imenovan Electrolysis – procese spletnih strani smo ločili od glavnega procesa Firefoxa, s čimer smo povečali hitrost brskanja in zmanjšali vpliv ene počasne strani na preostali del brskalnika.

S tem je Firefox ujel korak z drugimi sodobnimi brskalniki. Toda to še ne pomeni, da nam je zmanjkalo zamisli, kako poslednji neodvisni brskalnik narediti tudi najzmogljivejši. Pravzaprav je “elektroliza” glavnega Firefoxovega procesa na sestavne dele zgolj pripravila teren, da lahko zaorjemo ledino z napredno tehnologijo, kakršne ne premore še noben drug brskalnik.

To imenujemo projekt Quantum.

V okviru projekta Quantum razvijamo spletni upodabljalnik naslednje generacije. Za tiste, ki jim stvar ni domača, upodabljalnik je jedro brskalnika, ki kodo spletnih strani pretvarja v grafično, za uporabnika primerno podobo ter poganja vso vsebino, medtem ko brskate po spletu. Naš cilj je uporabnikom priskrbeti sodoben upodabljalnik, ki bo v največji možni meri izkoristil zmogljivosti sodobne strojne opreme. Rezultat bo velik skok v učinkovitosti delovanja – spletne strani se bodo nalagale hitreje, drsenje po straneh bo teklo gladko, animacije ter interaktivne komponente se bodo odzivale v trenutku, brskalnik pa bo lahko upravljal z več intenzivne vsebine z manj upočasnitev.

In kako mislimo doseči vse to?

Spletni brskalniki so se pojavili v času, ko so računalniški procesorji premogli eno samo jedro. To je pomenilo, da so vse ukaze predelovali zaporedno in dejansko lahko počeli le eno stvar naenkrat. Dandanes brskamo po spletu na računalnikih, tablicah in telefonih, katerih procesorji so mnogo zmogljivejši ter jih pogosto sestavljata dve, tri, štiri ali celo več jeder. Poleg tega so naprave večinoma opremljene z visokozmogljivo grafično procesno enoto, ki grafična opravila opravlja mnogo hitreje kot glavni procesor.

Cilj Quantuma je izkoristiti te zmogljivosti, kot jih še ne izkorišča noben drug brskalnik. Posodobljeni upodabljalnik se bo posluževal vzporedne obdelave in tako v polni meri izkoristil moč večjedrnih procesorjev. Breme izrisovanja strani pa smo že odložili na grafični procesor in tako postopek znatno pohitrili – ta del ste uporabniki prejeli s Firefoxom 53.

Kot del Quantuma poteka kopica različnih pobud. Naš daljnoročen cilj je ponovno v celoti preučiti delovanje brskalnika ter z inovativnostjo povečati zmogljivost, kjer je le mogoče. Izboljšali bomo osnove upodabljanja strani, na primer kako se na strani uporabijo pravila CSS, kako se izvedejo dejanja DOM, kako se na vašem zaslonu prikaže grafiko in še več. Tako se bo skupaj s spletom, ki se je iz zbirke s hiperpovezavami povezanih dokumentov razvil v množico interaktivnih aplikacij, razvil tudi Firefox.

Upamo, da boste z nami skočili v novo obdobje brskanja!

P. S.: za vas se pripravlja tudi vizualno osvežitev Firefoxa! Več o tem že čez nekaj dni na naši strani …

The post Projekt Quantum appeared first on Mozilla Slovenija.

]]>
Kako lahko pomagate oblikovati prihodnost Firefoxa – vsebniški zavihki in Test Pilot https://www.mozilla.si/vsebniski-zavihki-test-pilot/ Sat, 10 Jun 2017 04:00:46 +0000 https://www.mozilla.si/?p=2953 Mozillini razvijalci se venomer trudijo, da bi Firefox ostal najboljši brskalnik na svetu, vreden svojega imena. Ne samo zato, ker ga z družnimi močmi razvijajo razvijalci s celega sveta, ki se že leta pokončno upirajo interesom velikih korporacij, temveč tudi … Continue reading

The post Kako lahko pomagate oblikovati prihodnost Firefoxa – vsebniški zavihki in Test Pilot appeared first on Mozilla Slovenija.

]]>
Mozillini razvijalci se venomer trudijo, da bi Firefox ostal najboljši brskalnik na svetu, vreden svojega imena. Ne samo zato, ker ga z družnimi močmi razvijajo razvijalci s celega sveta, ki se že leta pokončno upirajo interesom velikih korporacij, temveč tudi po hitrosti, kakovosti in zmogljivosti. Tehnologija, ki poganja Firefox, je pravkar v postopku popolne prenove, ki bo brskalnik znatno pohitrila (več o tem kmalu na naši strani!), razvijamo pa tudi nekaj novosti, za katere menimo, da vam bodo všeč:

Vsebniški zavihki

Kako bi bilo, če bi lahko razdelili svoje spletno življenje na zasebno, službeno, nakupovalno …? Vsebniki so eksperimentalna možnost v predizdajni različici Firefox Nightly, ki vam to omogoča. V Nightlyju lahko odprete posebne vsebniške zavihke, ki uporabljajo vsak svoj poseben razdelek shrambe podatkov, kar pomeni, da se piškotki, nastavitve strani, prijave v spletna mesta in podatki sledilcev ne bodo prenesli v druge vsebnike. V isto stran se lahko torej prijavite v različnih vsebnikih z različnimi računi, spletni sledilci pa vašega brskanja po smešnih videoposnetkih ne bodo povezali z brskanjem za službo.

Vsebniški zavihki so označeni z barvami

Če želite preizkusiti vsebniške zavihke:

 1. Namestite Firefox Nightly.
 2. Da odprete vsebniški zavihek, v meniju Datoteka > Nov vsebniški zavihek izberite Osebno, Služba, Bančništvo ali Nakupovanje. (Imena in barve vsebnikov lahko nastavite v Možnostih.)
 3. Če vam funkcija ugaja, si gumb za odpiranje vsebniških zavihkov lahko dodate v orodno vrstico.

Poskusne možnosti Test Pilota

Pri oblikovanju funkcij želimo dati glavno besedo uporabnikom. Zato smo obudili program Test Pilot, kjer najdete različne naše poskusne možnosti, za katere želimo, da jih preskusite ter nam jih pomagate izpopolniti ali ovreči. Princip je preprost: namestite dodatek Test Pilot, namestite si zanimive poskuse, preskusite jih in nam posredujte svoje mnenje.

 1. Obiščite testpilot.firefox.com.
 2. Najprej namestite dodatek Test Pilot in nato še poskuse, ki vam zvenijo obetavno.
 3. Preizkušajte poskus, kolikor vas je volja.
 4. Naposled izpolnite kratek vprašalnik in nam sporočite, kaj o funkciji menite.

Upamo, da vam bodo novosti všeč!

The post Kako lahko pomagate oblikovati prihodnost Firefoxa – vsebniški zavihki in Test Pilot appeared first on Mozilla Slovenija.

]]>
Konec Aurore, naj živi Nightly! https://www.mozilla.si/konec-aurore-naj-zivi-nightly/ Wed, 19 Apr 2017 20:21:55 +0000 https://www.mozilla.si/?p=2938 Po izdaji Firefoxa 53 bo ukinjen izdajni kanal Firefox Aurora. Izdajanje novih uradnih različic bo ostalo nespremenjeno, skrajšan pa bo čas, v katerem se bodo novosti prebile iz predizdajnih v končno različico Firefoxa. Naprednejši uporabniki ste verjetno že seznanjeni s … Continue reading

The post Konec Aurore, naj živi Nightly! appeared first on Mozilla Slovenija.

]]>
Po izdaji Firefoxa 53 bo ukinjen izdajni kanal Firefox Aurora. Izdajanje novih uradnih različic bo ostalo nespremenjeno, skrajšan pa bo čas, v katerem se bodo novosti prebile iz predizdajnih v končno različico Firefoxa.

Naprednejši uporabniki ste verjetno že seznanjeni s ciklom Firefoxovih razvojnih kanalov: poleg uradne izdajne različice Firefoxa je bila na voljo tudi različica Beta, v kateri ste lahko prišli do novosti že pred uradno izdajo. Za še večje avanturiste je bila na voljo alfa različica Aurora (oz. Firefox Developer Edition), naši programerji pa so v glavnem delali na različici Nightly, ki je bila zato še nezanesljiva in neprimerna za običajne uporabnike.

datum izdaje Release Beta Aurora Nightly
7. 3. 2017 Firefox 52 Firefox 53 Firefox 54 Firefox 55

Doslej so bile nove funkcije in izboljšave dodane v Firefox Nightly, nato pa so prek kanalov Aurora in Beta po številnih preskusih prispele v uradno različico. Ker je nova različica izdana vsakih 6 do 8 tednov, je tako novost potovala do izdajne različice dobre štiri mesece. Toda ker se je Nightly tekom zadnjih let precej izboljšal ter postal skoraj tako zanesljiv in zmogljiv kot Aurora, je slednja postala tako rekoč nepotrebna – tako bo Aurora ukinjena, Nightly pa jo bo zamenjal na mestu alfa različice:

Uporabljam Auroro, kaj se bo zame spremenilo?

Uporabniki Aurore (tj. Firefox Developer Edition) na namiznih računalnikih bodo samodejno preseljeni na kanal Beta. Orodja, teme, nastavitve in drugi podatki bodo ohranjeni, zato uporabnikom ni treba storiti ničesar.

Uporabniki Firefox Aurora za Android bodo preseljeni na kanal Nightly.

Ali sprememba velja samo za Firefox?

Ne, cikel izdaj se bo spremenil za vse Mozilline izdelke: Firefox, Firefox za Android, Thunderbird in SeaMonkey.

Rad bi preskušal novosti in se ne bojim hroščev – katero različico naj uporabljam?

Nightly! V nočni različici Firefoxa boste vsak dan prejeli posodobitev s čisto svežimi izboljšavami in novimi funkcijami. In kar je najboljše – o novostih nam lahko sporočate povratne informacije, nam pomagate odločiti, kaj naj napreduje v končno različico in kaj ne, ali nas obvestite o hroščih ter tako aktivno sodelujete pri oblikovanju prihodnosti brskalnika, ki ga uporabljajo stotine milijonov ljudi po svetu.

The post Konec Aurore, naj živi Nightly! appeared first on Mozilla Slovenija.

]]>
Srečanje Mozillinih lokalizatorjev v Barceloni https://www.mozilla.si/srecanje-lokalizatorjev-v-barceloni/ Thu, 30 Mar 2017 20:10:55 +0000 https://www.mozilla.si/?p=2903 Delo pri Mozilli je produktivnejše, enostavnejše in zabavnejše, če se ga lotimo družno. Tako so se 25. in 26. marca Mozilline ekipe za lokalizacijo spet sestale, tokrat v sončni Barceloni. Našo skupnost sva zastopala Lan Glad in Miha Knavs. Skoraj … Continue reading

The post Srečanje Mozillinih lokalizatorjev v Barceloni appeared first on Mozilla Slovenija.

]]>
Delo pri Mozilli je produktivnejše, enostavnejše in zabavnejše, če se ga lotimo družno. Tako so se 25. in 26. marca Mozilline ekipe za lokalizacijo spet sestale, tokrat v sončni Barceloni. Našo skupnost sva zastopala Lan Glad in Miha Knavs.

Skoraj 40 članov Mozille iz različnih skupnosti (bolgarske, bosanske, katalonske, španske, baskovske, francoske, madžarske, armenske, ligurske, makedonske, retoromanske, romunske, slovenske in srbske) je vikend preživelo v spoznavanju novosti v Mozilli, obnavljanju skupnosti, družnem doseganju zastavljenih ciljev, spoznavanju drug drugega in prestolnice Katalonije.

Dopoldneva sta bila posvečena predstavitvam različnih novic iz sveta Mozille, ki bodo vplivale na delo lokalizatorjev. Axel Hecht nam je razložil, da se ukinja Firefoxov razvojni kanal Aurora (programski avanturisti lahko preklopite na Nightly), Staś Małolepszy pa nas je pripravil na prihajajoči standard L20N, ki bo prevode v čudovito kompleksne jezike, kot je slovenščina, naredil naravnejše. Matjaž Horvat nam je predstavil novosti v orodju za prevajanje Pontoon.

Popoldne smo združeni po skupnostih dosegali cilje. Cilji slovenske skupnosti so bili: poenotiti nedosledno prevajane termine (sedaj pisci tehničnih člankov nimate več izgovora, da ne bi slovenili npr. izraza “phishing”!), posodobiti in na enem mestu zbrati vire za nove prevajalce ter razmisliti o tem, kako medse pritegniti še kakega novega člana (če vas zanima prevajanje, se nam le pridružite – več nas bo, bolj veselo bo!). Vse cilje smo opravili, poleg tega pa smo še dokončali prevode nekaterih Mozillinih projektov in dosegli 99% lokalizacijo.

Večera smo seveda izkoristili za druženje in ogled znamenitosti mesta.

Najlepše se zahvaljujemo španski skupnosti Mozilla, posebej organizatorjema Albi González Fuentes in Benetu R. i Campsu, Betahausu za prostor ter seveda vsem Moziljanom za res prijetno družbo. Se vidimo prihodnjič!

#mozl10nBCN

The post Srečanje Mozillinih lokalizatorjev v Barceloni appeared first on Mozilla Slovenija.

]]>