Boot to Gecko, Marketplace in Persona

adzilla

Prvi dan Mobile World Congressa v Barceloni Mozilla poskuša dokazati, da z odprto platformo za mobilne naprave Boot to Gecko (B2G) misli resno. Predstavljajo partnerstva s podjetji Telefonica, Qualcomm, Adobe in Deutsche Telekom, odpira se spletna tržnica Marketplace, nov je tudi enostaven sistem za identifikacijo Mozilla Persona.

example-camera example-incoming example-contacts example-messages

Tretji največji ponudnik telekomunikacijskih storitev na svetu Telefonica je podpisal pogodbo o sodelovanju pri razvoju Mozilline mobilne platforme, pri koncu so tudi pogajanja z izdelovalcem mobilnih procesorjev Qualcomm in podjetjem Adobe, prve naprave za razvijalce (menda znamke LG) pa naj bi začeli ponujati zelo kmalu. V razvoj se je vključil tudi Deutsche Telekom Innovation Labs, podrobnosti o napravah na Open Web Device.

Mozilla je odprte spletne standarde (HTML, CSS, JS) nadgradila s programskimi vmesniki, ki med drugim omogočajo klicanje, pošiljanje sporočil in spreminjanje nastavitev naprav kar v spletnih aplikacijah. Zato lahko B2G vse spletne aplikacije uporablja kot domače (native), uporabniki pa jih bodo nalagali iz Mozillinega Marketplaca. Slednji se odpira ta teden, ponujal bo brezplačne in plačljive aplikacije, za razliko od Chrome Web Stora pa bo neodvisen od operacijskega sistema in ciljne naprave. Podrobnosti za razvijalce.

Med prvimi aplikacijami v Mozilla Marketplace bo tudi slovenski vox.io

Med prvimi aplikacijami v Mozilla Marketplace bo tudi slovenski vox.io

Za spletno tržnico je potrebna tudi identifikacija in plačevanje, zato Mozilla predstavlja sistem Mozilla Persona, del katere je tudi BrowserID (kmalu bo preimnovan v Persona ID). Namesto uporabniškega imena in gesla za vsako stran posebej ali možnosti za uhajanje zasebnih podatkov preko sistemov kot je Facebook Connect, se uporabniki lahko na podprte spletne strani prijavijo zgolj z e-poštnim naslovom. Podrobnosti za razvijalce.

Vir: Slo-Tech