Različne vrste zaščite zasebnosti

Lan Glad

Predstavljajte si, da domov grede naredite ovinek v lekarno po zobno nitko, kasneje pri večerji pa vam natakar poskuša prodati zdravilo za vnetje dlesni. Približno takšni so lahko spletni oglasi, zato vam ponujamo nekaj nasvetov, kako jih lahko ustavite.

Kdo vam sledi?

Mnogo priljubljenih spletnih mest sledi vaši dejavnosti na spletu. To lahko počnejo zato, da bi razumela, ali vas zanima določen članek, tema ali dogajanje. To lahko počnejo, da bi vam olajšala uporabo spletnega mesta. Lahko vam tudi sledijo, da vam bodo lahko poskušala kaj prodati.

Spletne oglase je mogoče mimogrede prilagoditi glede na to, kaj vas zanima. Ste iskali informacije o novem paru allstark? Mega Čevlji d.o.o. imajo pravo ponudbo za vas. Da bi vam lahko ob ravno pravem času postregla s prilagojenimi oglasi, mora firma čevljev vedeti, kaj počnete na spletu. Je to slabo? Nekateri trdijo, da so prilagojeni (“ciljani”) oglasi veliko boljši od običajnih reklamnih panojev ali radijskih oglasov – pri prilagojenih oglasih je vsaj verjetno, da to, kar prodajajo, tudi iščete. Vendar morda ne želite, da podjetja spremljajo vsak vaš premik na spletu.

Kako vam spletna mesta sledijo?

Večina spletnih mest vam sledi s piškotki – koščki kode, ki se shranijo v vaš brskalnik. Prvotno so se piškotki uporabljali za prilagajanje spletnih mest, za shranjevanje vsebine nakupovalnih košaric in ohranjanje prijave v spletni račun, dandanes pa v glavnem služijo podjetjem za ciljanje uporabnikov s prilagojenimi oglasi.

Stvar deluje tako: ko obiščete spletno mesto, vam drugo, oglaševalsko spletno mesto, v brskalniku pusti piškotek. Ta piškotek je vaš edinstveni identifikator in podatke o brskanju, ki se shranjujejo na oddaljene strežnike, povezuje z vami. Ti podatki lahko vključujejo strani, ki ste si ogledali, vaš izbrani jezik, trajanje vašega obiska spletnega mesta, čas obiska in ali ste kliknili katerega od oglasov. Ko po spletu brskate za klobuki, ciljani oglasi izvedo, kaj ste iskali, in vas založijo z najnovejšimi ponudbami le-teh ali začno opozarjati na posebne razprodaje in popuste za stvari, ki bi jih utegnili kupiti.

Piškotki lahko oglaševalcem omogočajo strežbo prilagojenih oglasov tudi na družbenih omrežjih. Ta uporabljajo lastne sisteme sledenja, ki temeljijo na vaših klikih in so veliko robustnejši. Z izredno natančnostjo lahko sledijo prav vsemu, kar počnete – vsak vaš klik, objava in komentar je zabeležen na strežniku. Poleg tega lahko piškotki spletnemu mestu družbenega omrežja razkrijejo, kaj ste počeli na spletu, po zaslugi česar vam bodo nekateri oglasi sledili v zaprte ekosisteme družbenih medijev.

Kaj sta zaščita pred sledenjem in zasebno brskanje?

Zasebno brskanje

Piškotki, ki se shranijo tekom zasebnega brskanja, se ob zaprtju zasebnega okna izbrišejo; prav tako zasebno brskanje ne shranjuje zgodovine. V Firefoxu zasebno brskanje tudi zavrača sledilske piškotke.

Zaščita pred sledenjem

Zaščita pred sledenjem s spletnih strani odstrani dele, s pomočjo katerih vam podjetja sledijo. Na voljo je v Firefox Quantumu. Uporablja seznam sledilskih spletnih mest, ki ga sestavlja Disconnect.me, in kadarkoli se poskuša brskalnik povezati s spletnim mestom, ki je na seznamu, zaščita pred sledenjem povezavo zavrne.

Vsebniki

Firefoxov dodatek Multi-Account Containers tehnično gledano ni oblika zasebnega brskanja ali zaščite pred sledenjem, vendar lahko podjetjem preprečuje, da bi si sestavila popolno sliko vašega brskanja. Omogoča vam odpreti med seboj ločene zavihke, v katerih se lahko prijavite v različne račune – osebnega, službenega … Piškotki in drugi podatki različnih vsebnikov so med seboj ločeni, kar pomeni, da z Multi-Account Containers lahko na primer hkrati odprete več Googlovih računov brez kakršnegakoli prekrivanja, pa tudi večina sledilcev različnih računov ne bo povezala med sabo, kar bo na spletu vaše službeno življenje ohranilo ločeno od osebnega. Zavedajte se, da nekateri naprednejši sledilci lahko vseeno račune povežejo med seboj in vam sledijo.

Zakaj bi uporabljal zaščito pred sledenjem ali zasebno brskanje?

Uporaba zasebnega brskanja in zaščite pred sledenjem ne pomeni, da imate nečedne namene. Lahko pomeni, da želite različne račune (na primer osebnega in službenega) ohraniti ločene. Morda si računalnik ali napravo delite z drugimi in želite nekaj obdržati zase. Lahko, da bližnjemu kupujete presenečenje za rojstni dan in ne želite, da ciljan oglas razkrije vašo namero. Mogoče si želite ogledati rezultate iskanja, ki niso prikrojeni posebej vam. Ali pa zgolj želite omejiti količino podatkov, ki jih kup podjetij zbira o vas. To je povsem v redu.

Je zasebno brskanje res zasebno?

Zasebno brskanje in zaščita pred sledenjem nekaterim oglaševalskim omrežjem preprečita sledenje vaši dejavnosti na spletu, vendar pri brskanju po spletu vseeno puščate sledove. Eden od načinov, da se dodatno zaščitite, je uporaba VPN. Storitve VPN (Virtual Private Network) promet vašega brskalnika usmerjajo prek oddaljenih strežnikov, kar spletnim mestom daje vtis, da brskate z druge lokacije ali z več različnih lokacij. Ponudniki VPN sicer lahko sledijo vašemu brskanju, zato izberite podjetje, ki mu lahko zaupate, da bo vašo zgodovino brskanja brisalo ali hranilo zaščiteno. VPN-ji ne zavračajo oglaševalskih piškotkov tretjih strani, vendar pa ti piškotki ne bodo mogli prepoznati vaše lokacije, kar sledilcem oglaševalcev oteži ali onemogoči delovanje.

Brskalnik Tor lahko resnično zakrije vašo zgodovino brskanja. Promet usmerja prek številnih strežnikov po vsem svetu, kar zelo oteži sledenje temu prometu. Spletno mesto, ki ga obiščete, nima pojma, kje se nahajate, pozna le približno lokacijo zadnjega strežnika, prek katerega je bila usmerjena vaša povezava. Toda niti posrednik Tor ne bo oglaševalcem tretjih strani preprečil nameščanja piškotkov v vaš brskalnik. Brskalnik Tor ob zaprtju izbriše vse piškotke; prav tako lahko uporabnik v njem začne novo sejo, ki jih počisti.

Izbira je vaša.

Odločitev, kakšna naj bo vaša izkušnja brskanja, bi morala biti v vaših rokah. Če ne želite biti bombardirani z oglasi, bi jih morali imeti možnost izključiti. Pri Mozilli se zavedamo vrednosti zasebnosti na spletu in verjamemo, da bi njegovi uporabniki morali imeti možnost brskanja brez oglasov.

Prenesite najnovejšo različico Firefoxa Quantum in sledite tem korakom, da vključite zaščito pred sledenjem med brskanjem.

(Prevedeno z Mozillinega bloga)