Mozilla

Mozilla logo

Naše poslanstvo je spodbujanje odprtosti, inovacij in priložnosti na spletu.

Mozilla je globalna skupnost ljudi, ki verjamemo v moč tehnologije pri bogatenju človeških življenj. Smo tudi neprofitna organizacija, ki si prizadeva za izboljšanje uporabniške izkušnje na internetu, in projekt odprtokodne programske opreme, ki je vključena v nekatere izmed najbolj inovativnih projektov na internetu.

Verjamemo, da je internet kot najbolj pomemben socialni in tehnološki dosežek našega časa javni vir, ki mora ostati odprt in dostopen vsem. Zato spodbujamo možnost izbire, inovativnost in iskanje priložnosti na spletu.

Za dosego teh ciljev se poslužujemo skupinskega dela. Mozillina tehnologija in izdelki so v lasti vseh. Izdelki niso zgolj brezplačni, ampak so na voljo brez časovnih ali programskih omejitev, oglasov ali vohunskega programja. V javni lasti je tudi celotna izvorna koda, zato na njej temeljijo številni prosti in komercialni projekti.

 

Skupnost, organizacija in tehnologija Mozilla so vse usmerjene k enakemu cilju: narediti internet boljši za vse.

Mozilla skozi zgodovino

Mozilla je bilo od leta 1994 razvojno ime brskalnika Netscape Navigator (pozneje zbirke Netscape Communicator), ki naj bi bil po željah avtorjev Mosaic killer, oziroma ubijalec Mosaica, prvega grafičnega internetnega brskalnika, ki je bil v tistem času zelo priljubljen. Enako ime je nosila tudi maskota podjetja Netscape Communications Corporation – zeleni dinozaver, ki je precej manj znan od rdečega tiranozavra.

31. marca 1998 je Netscape izdal izvorno kodo svoje zbirke pod odprtokodno licenco in ustanovil neprofitno organizacijo Mozilla.org, da bi kodo nadzorovala. Želeli so razviti naslednika veje Netscape Communicator 4.xx s pomočjo zunanje nadarjenosti. Mozilla kot zbirka ni bila namenjena končnim uporabnikom, ampak naj bi služila le kot osnova za razvoj Netscapa.

15. julija 2003 se je Mozilla.org prelevila v The Mozilla Foundation in se ločila od podjetja AOL Time Warner, lastnika Netscape Communications Corporation. Zdaj je samostojna organizacija, katere cilj je predvsem zadovoljstvo končnih uporabnikov. Njena glavna izdelka sta Firefox in Thunderbird.