Predstavljamo novi Firefox Quantum – hiter za vedno

Lan Glad

Pred dnevi je Mozilla obeležila 13 let, odkar je davnega 9. novembra 2004 bila izdana prva uradna različica Firefoxa, brskalnika, ki je bil od prvega dne razvit izključno za dobro uporabnikov spleta in nikogar drugega.

Danes pa, po trinajstih letih služenja odprtemu spletu, svojim uporabnikom ponosno predstavljamo različico, ki je daleč najhitrejša, najsodobnejša in najzmogljivejša doslej.

Torej, kaj vse vas bo pričakalo po posodobitvi na različico 57?

Hitrost

Tempo našega življenja je vse hitrejši in tudi zmogljivost tehnologije leti v nebo. Zato vas naš novi Firefox ne bo puščal čakati. Naš glavni cilj pri prenavljanju Firefoxa je bil doseči hitrost, kakršne ne premore noben drug brskalnik. V sodobnem programskem jeziku smo nanovo napisali spletni upodabljalnik, ki sedaj z uporabo vzporedne obdelave v polni meri izkoristi moč večjedrnih procesorjev. Prištejte še kopico drugih izboljšav, ki smo jih opravili v okviru projekta Quantum, na primer 369 odpravljenih hroščev, ki so upočasnjevali delovanje, in niti ni čudno, da Firefox Quantum na hitrostnih preskusih premika meje. Poskusite in se prepričajte!

Nov vmesnik

Osvežitve je bil deležen tudi Firefoxov videz. Prenova ni bila zgolj sledenje modnim trendom – tudi ta je bila izvedena z mislijo na hitrost in odzivnost. Preprosta opravila, kot je zapiranje zavihka, bodo izvršena v hipu in ne bodo upočasnila celotnega brskalnika. Po obsežnih raziskavah uporabniških navad smo tudi prerazporedili gumbe in kontrolnike, tako da se zdaj nahajajo tam, kjer bi jih večina uporabnikov pričakovala. Gumbi za brskanje se nahajajo levo od naslovne vrstice, medtem ko na drugi strani najdete svoje osebne stvari, kot so zaznamki, zgodovina in prenosi, po novem vsi zbrani v novi Firefoxovi knjižnici.


Torej, kaj še čakate? Hitro posodobite Firefox na najnovejšo različico ter se prepričajte sami. Začutili boste razliko!