Projekt Quantum

Lan Glad

Medtem ko je Firefox na zunaj v zadnjem času ostal bolj ali manj enak, pod pokrovom vašega brskalnika kar kipi od korenitih sprememb.

Celotno lansko leto so Mozillini inženirji neutrudno delali na tem, da bi vam ponudili, kar najbolj potrebujete – zmogljiv in zanesljiv brskalnik. Najpomembnejša novost, razvita nedavno, je bil večprocesni način, s kodnim nazivom imenovan Electrolysis – procese spletnih strani smo ločili od glavnega procesa Firefoxa, s čimer smo povečali hitrost brskanja in zmanjšali vpliv ene počasne strani na preostali del brskalnika.

S tem je Firefox ujel korak z drugimi sodobnimi brskalniki. Toda to še ne pomeni, da nam je zmanjkalo zamisli, kako poslednji neodvisni brskalnik narediti tudi najzmogljivejši. Pravzaprav je “elektroliza” glavnega Firefoxovega procesa na sestavne dele zgolj pripravila teren, da lahko zaorjemo ledino z napredno tehnologijo, kakršne ne premore še noben drug brskalnik.

To imenujemo projekt Quantum.

V okviru projekta Quantum razvijamo spletni upodabljalnik naslednje generacije. Za tiste, ki jim stvar ni domača, upodabljalnik je jedro brskalnika, ki kodo spletnih strani pretvarja v grafično, za uporabnika primerno podobo ter poganja vso vsebino, medtem ko brskate po spletu. Naš cilj je uporabnikom priskrbeti sodoben upodabljalnik, ki bo v največji možni meri izkoristil zmogljivosti sodobne strojne opreme. Rezultat bo velik skok v učinkovitosti delovanja – spletne strani se bodo nalagale hitreje, drsenje po straneh bo teklo gladko, animacije ter interaktivne komponente se bodo odzivale v trenutku, brskalnik pa bo lahko upravljal z več intenzivne vsebine z manj upočasnitev.

In kako mislimo doseči vse to?

Spletni brskalniki so se pojavili v času, ko so računalniški procesorji premogli eno samo jedro. To je pomenilo, da so vse ukaze predelovali zaporedno in dejansko lahko počeli le eno stvar naenkrat. Dandanes brskamo po spletu na računalnikih, tablicah in telefonih, katerih procesorji so mnogo zmogljivejši ter jih pogosto sestavljata dve, tri, štiri ali celo več jeder. Poleg tega so naprave večinoma opremljene z visokozmogljivo grafično procesno enoto, ki grafična opravila opravlja mnogo hitreje kot glavni procesor.

Cilj Quantuma je izkoristiti te zmogljivosti, kot jih še ne izkorišča noben drug brskalnik. Posodobljeni upodabljalnik se bo posluževal vzporedne obdelave in tako v polni meri izkoristil moč večjedrnih procesorjev. Breme izrisovanja strani pa smo že odložili na grafični procesor in tako postopek znatno pohitrili – ta del ste uporabniki prejeli s Firefoxom 53.

Kot del Quantuma poteka kopica različnih pobud. Naš daljnoročen cilj je ponovno v celoti preučiti delovanje brskalnika ter z inovativnostjo povečati zmogljivost, kjer je le mogoče. Izboljšali bomo osnove upodabljanja strani, na primer kako se na strani uporabijo pravila CSS, kako se izvedejo dejanja DOM, kako se na vašem zaslonu prikaže grafiko in še več. Tako se bo skupaj s spletom, ki se je iz zbirke s hiperpovezavami povezanih dokumentov razvil v množico interaktivnih aplikacij, razvil tudi Firefox.

Upamo, da boste z nami skočili v novo obdobje brskanja!

P. S.: za vas se pripravlja tudi vizualno osvežitev Firefoxa! Več o tem že čez nekaj dni na naši strani …