Firefox 63 ne sprejema več digitalnih potrdil Symantec

Lan Glad

Zaradi ponavljajočih se težav z overiteljem digitalnih potrdil Symantec so se razvijalci brskalnikov dogovorili za skupen umik zaupanja tem digitalnim potrdilom.

Tako Google Chrome kot Firefox bosta digitalna potrdila podjetja Symantec – kar vključuje blagovne znamke GeoTrust, Thawte in RapidSSL – oktobra letos dokončno nehala obravnavati kot vredna zaupanja. V Chromu se bo to zgodilo v različici 70, medtem ko bo Firefox zaupanje umaknil z različico Firefox 63.

Ob povezavi na spletna mesta, ki uporabljajo ta potrdila, bosta brskalnika uporabnikom prikazala opozorilo.

Pozor: možno varnostno tveganje — Digitalna potrdila, ki jih je izdal Symantec, vključno z znamkami Thawte, GeoTrust in RapidSSL, ne veljajo za varna. — Koda napake: MOZILLA_PKIX_ERROR_ADDITIONAL_POLICY_CONSTRAINT_FAILED

Firefox 63 je predviden za izdajo 23. oktobra 2018. Firefox Nightly digitalna potrdila Symantec že zavrača, medtem ko jih bo beta različica pričela prihodnji teden. V kolikor naletite na spletno mesto, ki uporablja tovrstno digitalno potrdilo, o napaki obvestite njegovega skrbnika.

Namig za skrbnike: Symantecovo digitalno potrdilo lahko nadomestite s potrdilom Let’s Encrypt, ki ga dobite samodejno – in brezplačno!