Firefox vas odslej varuje pred kriptorudarji in sledilci prstnih odtisov

Lan Glad

Poslanstvo Mozille je več kot le zaščititi uporabnike – želimo jim dati moč odločanja. Zavračanje pojavnih oken, ki ga je vpeljala prva različica Firefoxa leta 2004, je bila pravilna poteza, saj ni le osrečila uporabnikov, marveč je tudi tedanje oglaševalce prisilila k skrbi za njihovo izkušnjo. Dandanes, leta 2019, je splet prepreden z manj vpadljivimi, a zato toliko zahrbtnejšimi metodami služenja na račun uporabnikov.

Lansko leto smo Firefoxovo politiko glede sledenja dopolnili s tremi ključnimi cilji: pospešitev nalaganja strani, onemogočanje sledenja preko več spletnih mest in izkoreninjanje škodljivih praks. Prav slednjega je izpolnil pravkar izdani Firefox 67, v katerem lahko po novem vklopite blokiranje kriptorudarjev in sledilcev prstnih odtisov brskalnika.

Kaj so sledilci prstnih odtisov in
kriptorudarji?

V številne spletne strani so nevidno vgrajeni različni skripti, ki beležijo podatke o vašem računalniku, kot so ločljivost vašega zaslona, nastavitve jezika, nameščeni dodatki … Iz teh podatkov sestavijo brskalnikov digitalni “prstni odtis”, s katerim vas lahko prepoznajo in sledijo vašemu brskanju, tudi če izbrišete piškotke ali uporabite zasebno brskanje. Tovrstno početje (angl. fingerprinting) bo Firefox odslej blokiral.

Drugi skripti, imenovani “kriptorudarji”, skrivaj izrabljajo procesor vašega računalnika za rudarjenje kriptovalut. Računske operacije, za katere so lastniki skriptov “plačani” v kriptovalutah, s svojim delovanjem močno upočasnijo vaš računalnik in vam zasolijo račun za elektriko, zato bo njihovo izvajanje odslej preprečeno.

Kako deluje zaščita?

V sodelovanju z organizacijo Disconnect smo sestavili seznam spletnih domen, ki služijo skriptom za rudarjenje kriptovalut in sledenje prstnih odtisov.

Medtem ko bodo prihodnje različice te skripte privzeto blokirale, je zaščita trenutno privzeto izklopljena in jo lahko omogočite v nastavitvah. Da vključite zaščito:

  1. Kliknite gumb menija in izberite Zavračanje vsebine. Odprl se bo zavihek z nastavitvami zasebnosti in varnosti.
  2. V nastavitvah zavračanja vsebine preklopite z Običajno na Po meri.
  3. Obkljukajte Kriptorudarje in Sledilce prstnih odtisov.

Kot vedno nam lahko prijavite, v kolikor katera spletna stran zaradi zavračanja vsebine ne deluje pravilno. Kliknite ikono ščita v naslovni vrstici in izberite Prijavi težavo.

Več o zavračanju vsebine lahko preberete v našem članku podpore.