Delovno srečanje Mozille Slovenija

Gašper Deržanič

Eno leto je minilo od zadnjega srečanja slovenske skupnosti, kjer smo v zavetrju lendavskih goric snovali našo skupno pot. Eno leto je dolga doba in v tem času se je zgodilo kar nekaj sprememb. Tako v aktivni zasedbi same delovne skupine kot tudi v programskih smernicah Mozille. Največja sprememba je sprememba vizije platforme Firefox OS, ki bo sedaj v razvoju skupnosti, Mozilla pa se bo posvetila novemu tržišču – IoT (Internet stvari).

Naša skupnost se rada srečuje tudi v drugih krajih, ne samo v Novem mestu, kjer imamo svojo pisarno (Mozilla Space). Zavod Ypsilon nam je omogočil, da smo tokratno delovno srečanje uspešno izpeljali v Ljubljani. Namen je bil, da se ljudje, ki delujejo na posameznih področjih, srečajo tudi v živo in ne samo preko spletnih programov za komunikacijo. Prepričani smo, da veliko lažje sodeluješ, če se poznaš tudi v živo.

Delovni dan 1

Novincem smo najprej predstavili programe za komunikacijo, ki jih uporabljamo, predvsem Telegram in spletna orodja, ki so za Moziljane nujni. Nato smo nadaljevali z delom po skupinah. Lokalizacijo je vodil Matjaž, ki je z močno skupino prevedel preko 500 nizov, prav tako pa je odpravil kar nekaj napak v programu Pontoon, ki postaja glavno orodje lokalizatorjev Mozillinih izdelkov. Gašper je vodil delovno skupino, v kateri so načrtovali vizijo promocije Mozille, širitve skupnosti in vpliva na lokalno zakonodajo. Oblikovalski oddelek je vodil Rok, skupaj z Ninom pa sta pripravila projekt, ki bo vsem skupnostim omogočal ponovno uporabo izvornih kod za produkcijo novih grafik. In ker je promocijo najlažje doseči z dobrimi video posnetki, smo v popoldanskem času posneli še veliko video materiala, ki ga bomo objavili v naslednjih tednih.

ekipa_2016

Drugi dan smo prav tako delovno obarvali, naredili smo načrt dela za naslednjega pol leta, dodali svoje smeške v Telegram in nadaljevali delo po skupinah. Srečanje smo zaključili z druženjem in obljubo, da nadaljujemo svojo vizijo. Ostanite z nami in si poglejte, kaj “kuhamo” za vnaprej…

Kuhamo 2