Hočemo neodvisnost za vaše podatke

adzilla

Mitchell Baker, predsednica Fundacije Mozilla

13. januarja 2012

Naša prisotnost na internetu pušča za sabo vse več podatkov o nas. Nekatere od teh podatkov smo ustvarili sami. Včasih jih ustvarjajo naši prijatelji in znanci, včasih pa spletne storitve, ki jih uporabljamo. Po eni strani to omogoča vsemogoče zanimive nove aplikacije. Po drugi strani pa ima eksplozija osebnih podatkov nekaj zelo vznemirljivih vidikov. Sposobnost velikih ponudnikov za obdelavo podatkov in za storitve v oblaku, da spremljajo, beležijo, shranjujejo, uporabljajo, korelirajo in prodajajo informacije o tem, kdo smo in kaj počnemo, ima ogromne posledice tako za družbo, kot tudi za posameznika.

Ta trenutek sem brez kakršnekoli ustrezne možnosti dajati svoje osebne podatke na razpolago tako, da ohranim nadzor nad njimi. Informacije o sebi lahko objavljam na mestih, kjer je vsa pravila določil nekdo drug. Ta “nekdo drug” je aplikacija. Večina ljudi pri tem pomisli na Facebook ali na Google, vendar pa gre pri tem za vprašanje, veliko večje od obeh podjetij. Gre za vprašanje dandanašnje arhitekture uporabniških podatkov, tiče pa se spleta kot celote. Pomislite na velika spletna mesta za priporočila / preglede, ali katero koli drugo aplikacijo, v kateri preživljate večjidel svojega časa na spletu. Pomislite na vse socialne mreže, v katere ste se ujeli s svojimi podatki. »Doma« na eni od teh strani ste lahko samo, če svoje podatke objavite in se sprijaznite s pravili nadzora, ki jih je postavil razvijalec aplikacije.

Ta vprašanja imajo velike posledice za Mozillo.

Prvič, to pomeni, da bi morali v prostor uporabniških podatkov vnesti nekaj novosti. Da bi nam Mozilla pri tem, kako danes podatke uporabljamo in dajemo na razpolago, resnično pomagala, bo obiskovalcem spleta morala tudi omogočiti, da podatke shranjujejo v oblaku tako, da je za storitve dostop do njih mogoč le z njihovim dovoljenjem. To bo za Mozillo nekaj novega. Projekt bo potegnil za sabo nove izzive. Pomembno je, da se jih bomo zavedli in se jih pravilno lotili.

S tem da bomo razvili rešitve, ki uporabnikove podatke v oblaku obravnavajo pravilno, bomo pomagali zagotoviti alternative in neodvisnost uporabnika v novih sferah življenja na spletu. Vsak od nas bi moral imeti možnost, da na pameten način lahko odloča o tem, kje in kako se njegove podatke shranjuje in kako se z njimi postopa. Razen Mozille ni organizacije, ki bi bila v stanju, da se v celoti osredotoči na suverenost uporabnika in ne na finančni dobiček, pri tem pa ohrani svoj obsežen vpliv. Mozillina prisotnost v oblaku nam bo omogočila, da bomo lahko njeno poslanstvo izpolnili na pomembnih novih področjih spletnega življenja.

Drugič, to pomeni, da mora naš pristop do obravnavanja uporabniških podatkov biti drugačen, kot je dandanašni standard v industriji. Postaviti mora vas uporabnika v žarišče, vas obdati z vašimi podatki in vam zagotoviti, da lahko za vse aplikacije, ki si jih želite, podatke sprostite pod pogoji, ki jih boste postavili sami. Uporabniške podatke naj bi se pri tem shranjevalo samo, kadar gre za merljivo korist uporabnikov, in ne tako kot sedaj, ko se v upanju, da bo brskanje po njih zagotovilo vrednost za nekoga tretjega, zbira vse mogoče podatke o nas. Obiskovalcu spleta naj bi se tako omogočilo, da sam odloča o tem, kdo in pod kakšnimi pogoji dobi dostop do njegovih podatkov. Načelo neodvisnosti uporabnika bo vplivalo na vse naše odločitve med snovanjem in razvojem naših ponudb. Rešitev iz rok Mozille mora vsebovati vrednote iz Manifesta Mozille in naša načela glede zasebnosti.

Moj kolega Ben Adida (tehnični vodja za istovetnost in za uporabniške podatke, eden naših hišnih kriptografov) v svojem blogu opisuje naše zamisli o tem, kako graditi take proizvode.

prevod bloga M.Baker