Kako ustvariti spletne vsebine

Miriam Rot

Po dolgem premoru smo se v soboto, 15. oktobra vrnili v akcijo in izvedli delavnico na tematiko ustvarjanja spletnih vsebin. Tokrat smo se v prostorih +MSUM v Ljubljani skupaj s 25 spletnimi navdušenci lotili osnov spletnega programiranja.

Vzdušje v predavalnici je bilo pravo, želja po znanju velika, kave in čaja pa dovolj. Na delavnici smo sprva preko predstavitve poizkušali razumeti kako deluje splet, nekaj osnov HTTP protokola ter kaj je HTML in CSS. Sledilo je praktično delo s pomočjo spletnega urejevalnika kode Thimble.

Copyright reforma

Na delavnici smo se dotaknili tudi aktualne tematike, ki bi lahko kmalu spremenila način uporabe spleta. Več o tem, lahko preveriš tukaj oz. se udeležiš prihajajočega dogodka v Poligonu v Ljubljani.

Copyright reforma

Mozilla Learning Network

V kolikor ti na našo delavnico ni uspelo priti ali pa si preprosto želiš spoznati spletne tehnologije, ti predlagamo da preizusiš Mozilla X-Ray Goggles in Mozilla Thimble. Omenjena Mozillina produkta sta bila ustvarjena v okviru Mozilla Learning Network, namenjena pa sta učenju spletnega programiranja na enostaven način.

Mozilla X-Ray Goggles – Spletni raziskovalec

X-Ray goggles ali Retgenska očala je orodje, ki omogoča, da hitro in enostavno pregledaš, spremeniš in objaviš katerokoli spletno stran. S tem se lahko na zabaven način naučiš spletnega programiranja. Primer zabavne vaje najdeš tu.

Mozilla X-Ray goggles

Mozilla Thimble – Spletni urejevalnik

Thimble je spletni urejevalnik kode, ki naredi spletne strani preproste za ustvarjanje in objavo, pri tem pa učiš HTML, CSS & JavaScript. Za lažji začetek so na voljo različni projekti, z lastnimi navodili. Kot primer si lahko ogledaš projekt 1 ali projekt 2.

Mozilla Thimble vodnik Spletni urejevalnik Mozilla Thimble

Upamo, da je bilo srečanje za udeležence delavnice le začetek spletnega ustvarjanja in da smo vas z vsebino uspeli navdušiti za nadaljnje učenje. Mi (prostovoljci) smo se vsekakor imeli odlično. Zahvaljujemo se tudi Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM) za pripravljenost in pomoč pri organizaciji.

Za vse ostale informacije o prihajajočih dogodkih in Mozillini skupnosti v Sloveniji, nas spremljajte na naši Facebook strani, ter na Twitter-ju.