Konec Aurore, naj živi Nightly!

Lan Glad

Po izdaji Firefoxa 53 bo ukinjen izdajni kanal Firefox Aurora. Izdajanje novih uradnih različic bo ostalo nespremenjeno, skrajšan pa bo čas, v katerem se bodo novosti prebile iz predizdajnih v končno različico Firefoxa.

Naprednejši uporabniki ste verjetno že seznanjeni s ciklom Firefoxovih razvojnih kanalov: poleg uradne izdajne različice Firefoxa je bila na voljo tudi različica Beta, v kateri ste lahko prišli do novosti že pred uradno izdajo. Za še večje avanturiste je bila na voljo alfa različica Aurora (oz. Firefox Developer Edition), naši programerji pa so v glavnem delali na različici Nightly, ki je bila zato še nezanesljiva in neprimerna za običajne uporabnike.

datum izdaje Release Beta Aurora Nightly
7. 3. 2017 Firefox 52 Firefox 53 Firefox 54 Firefox 55

Doslej so bile nove funkcije in izboljšave dodane v Firefox Nightly, nato pa so prek kanalov Aurora in Beta po številnih preskusih prispele v uradno različico. Ker je nova različica izdana vsakih 6 do 8 tednov, je tako novost potovala do izdajne različice dobre štiri mesece. Toda ker se je Nightly tekom zadnjih let precej izboljšal ter postal skoraj tako zanesljiv in zmogljiv kot Aurora, je slednja postala tako rekoč nepotrebna – tako bo Aurora ukinjena, Nightly pa jo bo zamenjal na mestu alfa različice:

Uporabljam Auroro, kaj se bo zame spremenilo?

Uporabniki Aurore (tj. Firefox Developer Edition) na namiznih računalnikih bodo samodejno preseljeni na kanal Beta. Orodja, teme, nastavitve in drugi podatki bodo ohranjeni, zato uporabnikom ni treba storiti ničesar.

Uporabniki Firefox Aurora za Android bodo preseljeni na kanal Nightly.

Ali sprememba velja samo za Firefox?

Ne, cikel izdaj se bo spremenil za vse Mozilline izdelke: Firefox, Firefox za Android, Thunderbird in SeaMonkey.

Rad bi preskušal novosti in se ne bojim hroščev – katero različico naj uporabljam?

Nightly! V nočni različici Firefoxa boste vsak dan prejeli posodobitev s čisto svežimi izboljšavami in novimi funkcijami. In kar je najboljše – o novostih nam lahko sporočate povratne informacije, nam pomagate odločiti, kaj naj napreduje v končno različico in kaj ne, ali nas obvestite o hroščih ter tako aktivno sodelujete pri oblikovanju prihodnosti brskalnika, ki ga uporabljajo stotine milijonov ljudi po svetu.