Konec starega sistema Firefox Sync

Lan Glad

Mozilla je oznanila, da namerava strežnike za stari Firefox Sync dokončno izklopiti 30. septembra 2015.

Firefox Sync, storitev, ki vam omogoča sinhronizacijo zaznamkov, nastavitev in drugih uporabniških podatkov, smo lanskega aprila z izdajo Firefoxa 29 temeljito prenovili. Uvedli smo nov sistem, ki namesto zapletenih nastavitvenih kod in obnovitvenih ključev uporablja Firefox Račune – samo prijavite se v naprave in to je vse.

Čeprav je stari sistem doslej nemoteno deloval naprej, ga sedaj nameravamo deaktivirati in vse uporabnike preseliti na novega. Uporabnike Firefoxa 37 in novejših bo brskalnik popeljal skozi postopek nadgradnje, lahko pa se na novi Sync preselite tudi ročno.

Logotip Synca

Pogosto zastavljena vprašanja

Bodo moji podatki samodejno preseljeni na novi strežnik?

Ne. Obe različici Synca uporabljata močno šifriranje, kar pomeni, da mi z vašimi podatki ne moremo storiti nič. Ko se povežete v novi Sync, bo Firefox ponovno naložil vaše podatke na novi strežnik (zato si zagotovite zanesljivo internetno povezavo, če imate veliko zaznamkov).

Kaj pa različice ESR?

Uporabniki na kanalu ESR imajo podporo za novi Sync od različice 38 naprej. Podpora za prejšnje različice se je končala v začetku avgusta, zato vsem uporabnikom priporočamo, da nadgradijo na novi Sync.

Ali obstajajo varnostni zadržki za nadgradnjo na novi Sync?

Ne. Tako stari kot novi sistem uporabljata vodilno zaščito vaših podatkov: popolno šifriranje vseh vaših informacij z uporabo ključa, poznanega le vam.

Stari Sync je to dosegel z zapletenim sistemom za prenos šifrirnega ključa med napravami. Firefox Računi so ga nadomestili s ključem, varno izpeljanim iz gesla vašega računa. Izmislite si močno geslo in še naprej boste lahko prepričani, da so vaši sinhronizirani podatki varni pred radovednimi očmi.

Bo novi sistem Sync deloval, če je v Firefoxu omogočeno glavno geslo?

Da. V prejšnjih različicah Firefoxa Sync ni deloval, če ste uporabljali glavno geslo, vendar smo to omejitev odpravili. Sync je v najnovejši različici Firefoxa popolnoma združljiv z možnostjo glavnega gesla.

Kaj, če uporabljam lasten strežnik Sync?

Do prehoda bo prišlo samo na privzetih strežnikih, ki jih gosti Mozilla. Če uporabljate zaseben strežnik ali ga gostite sami, bo Sync še naprej nemoteno deloval in pozivi za nadgradnjo se ne bodo prikazovali.

Vseeno kode za stari Sync v Firefoxu ne vzdržujemo več in jo nameravamo prihodnje leto popolnoma odstraniti iz Firefoxa. Zato razmislite o tem, da bi na svojem strežniku raje gostili nov sistem; glejte spodaj.

Ali novi sistem lahko gostim na lastnem strežniku?

Da, gostite lahko samo strežnik za shranjevanje podatkov ali pa cel sistem Firefox Računov. Veseli bomo povratnih informacij in prispevkov, ki nam bodo pomagali poenostaviti postopek.

Kaj, če uporabljam drug brskalnik (SeaMonkey, Pale Moon …)?

Vaš brskalnik morda že podpira novi sistem. Če ga ne, boste morali za nemoteno delovanje gostiti lasten strežnik.