Ljubljanski L10n Hackathon

Amadej HP

Pet članov naše skupnosti – Matjaž Horvat, Lan Glad, Amadej Hudolin Pirc, Nino Vranešič in Gašper Deržanič – se je udeležilo srečanja Mozilla L10n Hackathon, ki je 9. in 10. julija letos potekalo v hostlu Celica v Ljubljani.


Glavni nameni tega dvodnevnega srečanja so bili prevajanje, izboljševanje kakovosti prevodov in predstavitve novosti v projektu Mozilla. Več kot dvajset udeležencev iz Armenije, Bolgarije, Grčije, Madžarske, Makedonije, Romunije, Srbije in seveda Slovenije se je trudilo doseči cilje, ki so si jih zastavili že pred dogodkom. Cilja naše ekipe sta bila – glede na to, da so v slovenščino prevedeni že vsi pomembni projekti – izboljšati kvaliteto naših prevodov in izdelati slogovni priročnik, v katerem bodo prevajalci našli koristne napotke za boljše prevode.

Dopoldneva sta bila posvečena predstavitvam stanja Mozille in novicam o različnih projektih – kaj točno so bile teme razprav, si lahko preberete na blogu Mozilla L10N – popoldne pa smo v skupinah po državah dosegali zastavljene cilje.

Toda čeprav je srečanje potekalo v (nekdanjem) zaporu, je bilo poleg dela pomembno tudi druženje. Udeležencem iz drugih držav smo razkazali našo prelepo prestolnico, v gostilni Güjžina smo pokusili pristne prekmurske dobrote in uživali v razgledu z Ljubljanskega gradu. S seboj smo ves čas imeli tudi svoj foto-okvir:

Nedvomno najbolj zabaven del pa je bil presenečenje, ki nam ga je pripravil Gašper: s taksiji smo se odpeljali do BTC-ja, kjer nas je čakal karting. Imeli smo pravo tekmovanje, v katerem se je naša skupnost odlično izkazala, saj sta tako prvo kot drugo mesto zasedla naša člana (Nino in Matjaž).

Srečanje je vsekakor bilo uspešno. Naša skupnost je dosegla oba zastavljena cilja in še več – slogovni priročnik je že skoraj nared, lotili pa smo se tudi prevodov in jih kar nekaj popravili, da bosta vaš slovenski Firefox in Thunderbird odslej še boljša. Vsi prisotni smo v Ljubljani preživeli čudovit vikend in se domov vrnili zadovoljni z dobro opravljenim delom, polni energije ter novih doživetij. Posebne zahvale Francescu Lodolu, Delphine Lebédel, Staśu Małolepszyju in Matjažu Horvatu, ki so nam prišli na dogodek predstavit novosti v svetu Mozille, Ninu Vranešiču, ki je utrinke dogajanja vseskozi lovil v objektiv in odseval na družbenih omrežjih (prevzel je tudi uradni Mozillin Instagram in poskrbel za 10 % porast sledilcev), in predvsem Gašperju Deržaniču, ki nam je poln odličnih zamisli pripravil program ter venomer neutrudno skrbel, da je vse teklo gladko.

Hvala vsem udeležencem za dobro vzdušje, družbo in sodelovanje!

13603348_1046333555454667_2853454706315998990_o


Foto: Nino Vranešič