Mozilla v letu 2013

Nino Vranešič

Leto 2013 se približuje koncu in čas je, da strnemo misli in pogledamo, kaj vse je bilo doseženo na globalni ravni. Mozilla je letos praznovala že 15 rojstni dan. Že 15 let aktivno soustvarjamo in se borimo za odprti splet.

V letu je luč javnosti ugledal Firefox OS, ki je prvi odprti mobilni operacijski sistem, ki temelji na spletnih tehnologijah. Trenutno so na trgu 3 mobilni telefoni, ki jih ponujajo 4 mobilni operaterji v 14 državah. Ponosni smo na naša partnerstva z ZTE, Alcatel ter LG. Ter na mobilne operaterje, ki podpirajo naš mobilni operacijski sistem Telefonica, Deutshe telekom, Telenor in Telecom Italia Mobile.

Še izboljšali smo priljubljeni spletni brskalnik Firefox, ki je postal hitrejši, varnejši ter bolj prilagodljiv. Z implementacijo novih tehnologij, pa premikamo meje spleta kot platforme. Firefox je za kar 88% hitrejši v testu Octane JavaScript. Splet postaja platforma za zahtevne spletne aplikacije in igre. Zato smo razvili asm.js, ki omogoča, da spletne aplikacije tečejo 6X hitreje.

Firefox za Android je postal najbolje ocenjeni spletni brskalnik v Google Play marketu po mnenju uporabnikov. Firefox za Android je izjemno hiter, preneslo ga je že več kot 50 milijonov uporabnikov.

Produkti pa niso vse na kar smo ponosni. Mozilla je organizacija, ki temelji na ljudeh, ki globalno sodelujejo na projektih, da bi uporabnikom zagotovili najboljšo možno uporabniško izkušnjo. V letu 2013 smo tako pomagali več kot 150 milijonom uporabnikom, ki so potrebovali pomoč.

Mozilla vedno daje uporabnika na prvo mesto. Varnost, zasebnost in transparentnost so ključnega pomena. Letos smo prejeli tudi nagrado poimenovano “Most Trusted Internet Company for Privacy“, kar le potrjuje katere vrednote postavljamo v ospredje.

Ker želimo pri Mozilli uporabnike spleta spremeniti v soustvarjalce smo z iniciativo Webmaker ustvarili skupnost ljudi, ki poučuje in se hkrati uči spletnih tehnologij. Z našimi brezplačnimi odprtokodnimi orodji Thimble, Popcorn Maker in X-Ray Goggles učimo novo generacijo spletnih ustvarjalcev. Več kot 1600 Webmaker dogodkov je bilo izvedenih v letošnjem letu. V kar 55 različnih državah in 330 mestih po celotnem svetu. Tudi v Sloveniji smo organizirali Webmaker delavnico v naših prostorih v Novem mestu.

To je le delček vsega kar smo storili v letu 2013 na globalni ravni. Ob tej priložnosti bi se zahvalili vsem uporabnikom Firefoxa in ostalih produktov, ker nas podpirate pri naši misiji.

Nekaj zanimivih podatkov lahko najdete v infografiki:

mozilla_eoy_2013