Odprto pismo Zavodu za zaposlovanje

Mojca Šetinc

Mozilla je neprofitna organizacija, ki si prizadeva za izboljšanje uporabniške izkušnje na internetu. Je globalna skupnost, katere člani, večinoma prostovoljci, verjamemo v odprt, varen in javno dostopen internet. Predani smo skrbi za ohranjanje njegove moči v rokah uporabnikov.

Naša tehnologija in izdelki so v lasti vseh. Internet je za nas več kot le tehnološki izum sodobnega časa, saj smo prepričani, da bogati življenje slehernega uporabnika. Je pomemben javni vir znanja in informacij, do katerega bi moral prav vsak uporabnik dostopati brez omejitev.

Prepričani smo, da lahko k temu pripomore tudi odprtokodna programska oprema, kakršen je tudi naš brskalnik Firefox. Raziskava iProma je pokazala, da ga za brskanje po internetu uporablja kar 38% slovenskih obiskovalcev spletnih medijev, kar pomeni največji delež med vsemi brskalniki.

Kot podporniki vseh možnosti, ki jih uporabnikom ponuja internet, podpiramo tudi razvoj in uporabo vseh vrst e-storitev, od spletnega bančništva do e-uprave, ki od uporabnika zahtevajo prijavo z digitalnim potrdilom. Ob tem si prizadevamo za enake možnosti za vse uporabnike, ne glede na njihovo strojno ali programsko opremo.

Opazili smo, da portal Zavoda za zaposlovanje Republike Slovenije PoiščiDelo.si uporabnike Firefoxa, ki bi želeli do storitve dostopati z digitalnim potrdilom, močno omejuje. Ta možnost je namreč omogočena le uporabnikom starejših različic brskalnika, ki predstavljajo manj kot 1% vseh uporabnikov interneta v Sloveniji.

Zato ustvarjalce portala PoiščiDelo.si in ostale ponudnike e-storitev pozivamo, da uporabnikov interneta ne omejujejo na tak način, hkrati pa jim ponujamo roko pri iskanju tehničnih rešitev. Boljši internet namreč lahko ustvarimo le z združenimi močmi.

Posodobitev: 

Prejeli smo odgovor s strani Zavoda za zaposlovanje:

“V zvezi z vašim odprtim pismom 21. 4. 2013 želimo poudariti, da smo na Zavodu za zaposlovanje že 17. 4. 2013 uvedli novo različico portala PoiščiDelo.si. Tako smo omogočili dostop do storitve tudi uporabnikom vseh verzij brskalnika Firefox, ki vstopajo na portal z digitalnim potrdilom.

V preteklosti so bile nove verzije brskalnika Firefox precej pogoste. Z vsako novo verzijo brskalnika je bilo potrebno posodobiti tudi podpisno komponento za uporabnike, ki so na portal PoiščiDelo.si vstopali z digitalnim potrdilom.

Ker je bila vsakokratna posodobitev komponente povezana s precejšnjimi finančnimi stroški, smo se naposled odločili, da bomo ob naslednji posodobitvi portala odstranili podpisno komponento za delo z digitalnimi potrdili.”