Odziv na govor predsednika Obame o nadzoru

Matjaž Horvat

Ob dnevu varstva osebnih podatkov objavljamo povzetek odziva na nedavni govor predsednika Obame o nadzoru, ki sta ga v imenu Mozille napisala Alex Fowler, Global Privacy & Policy Leader in Chris Riley, Senior Policy Engineer. Celoten odziv lahko preberete v originalu.

Vladni nadzor je hudo poškodoval zdravje odprtega interneta. Zaradi prakse nadzora so različne organizacije skupaj s sto tisoči uporabnikov interneta pozvale k spremembam. Govor predsednika Obame o nadzoru je dal prve jasne znake odziva njegove administracije.

Njihova strategija na splošno izgleda tako, da pusti sedanje obveščevalne procese v veliki meri nedotaknjene. Upali smo, da si internet zasluži več. Brez pomembnih sprememb bo internet nadaljeval svojo pot v smeri “balkanizacije” in nezaupanja, kar pomeni velik odmik od njegovih začetkov v odprtosti in priložnosti.

Kot internetno podjetje in globalna skupnost uporabnikov in razvijalcev smo zaskrbljeni, da predsednik Obama ni obravnaval področij, ki so najbolj potrebna reforme. Tako so nekatere zelo pomembne točke ostale prezrte, oz. poslane v čakalno vrsto za nadaljnji pregled.

Administracija je zamudila priložnost, da:

  • podpre reformo omejitve nadzora,
  • predlaga reforme na področju spodbujanja stranskih vrat,
  • konča prizadevanja za spodkopavanja varnostnih standardov in protokolov,
  • ustrezno zaščiti pravice do zasebnosti tujih državljanov, ki nimajo povezave z obveščevalno službo, vojsko ali teroristično aktivnostjo.

Govor se med drugim tudi ni dotaknil enega izmed najpomembnejših vprašanj, ki določa prihodnost vladnega nadzora in zasebnosti – prednostnih nalog naslednjega direktorja agencija NSA. Če kultura neomejenega zbiranja podatkov ne bo odpravljena, pravne reforme in boljša tehnološka zaščita ne bodo zadoščale, da bi se skozi čas ponovno vzpostavilo zaupanje v internet. Transparentnost in človekove pravice morajo biti resnična prioriteta. Ali s pogosto citiranimi besedami Benjamina Franklina: “Tisti, ki se odrečejo svojim osnovnim svoboščinam za pridobitev tudi malo začasne varnosti, si ne zaslužijo niti svobode, niti varnosti”.

Kljub vsemu je predsednikov govor vseeno omenil eno zelo pomembno reformo, ki podpira zdrav in verodostojen internet: ustanovitev novega javnega “zagovornika” zasebnosti v okviru specializiranega obveščevalnega sodišča FISA. Ta element je ključnega pomena, da se zagotovi vladavina prava nad prakso vladnega nadzora. Še posebej v ZDA, kjer je 99% odločitev sodišča FISA sprejetih v korist vlade.

Pri Mozilli delujemo z namenom zaščite zasebnosti in zaupanja na spletu iz več zornih kotov.

  • Naše delo se začne z našimi izdelki, ki imajo v celoti odprto kodo, tako da lahko uporabniki preverijo naše trditve o zasebnosti in varnosti programske opreme tudi v praksi.
  • Podprli smo tudi spremembo zakonodaje v ZDA v smeri zaščite uporabnikov.
  • Tesno sodelujemo z zavezniškimi organizacijami, tako iz tehnološkega sektorja, kot tudi iz neprofitnega, z namenom podpore nadaljnjim reformam.
  • Ustvarjamo kampanje, s katerimi opozarjamo na želje ljudstva.

Prevod: Jernej Baranja.