Pomagajte osrečiti otroke

Matjaž Horvat

Na Fakulteti za računalništvo in informatiko zbirajo prispevke za jesensko šolo računalništva za otroke iz socialno ogroženih družin. Izvedli jih bodo z računalniki KANO, ki si jih otrok sestavi sam, hkrati pa ga hitro popeljejo v svet računalništva. Po koncu šole bodo računalnike podarili otrokom. Objavljamo celoten poziv.

Živimo v dobi, kjer igra informacijska tehnologija (IT) vse pomembnejšo vlogo v naših življenjih. Revija Forbes je že pred časom objavila analizo najhitreje rastočih panog, med katerimi se je informacijska tehnologija zavihtela tik pod vrh lestvice. Dejstvo je, da bo družba napredovala predvsem z napredovanjem in razvojem informacijske tehnologije.

Medtem, ko si marsikdo izmed nas ne predstavlja več življenja brez računalnika, pa še vedno obstajajo tisti, ki si nakupa računalnika ne morejo privoščiti.

Večina otrok ima dandanes najnovejše mobilne telefone, doma pa se zabavajo z računalniki ali tabličnimi računalniki staršev. S tem pa so socialne razlike med posameznimi otroci čedalje večje in bolj očitne. In ne le to, tudi priložnosti za napredovanje, tako v šoli kot tudi v družbi, se večajo.

Ker smo mnenja, da lahko vsakdo doseže marsikaj, če se jim le da priložnost, želimo dati priložnost otrokom. Odločili smo se, da bomo v času jesenskih (znanih tudi pod imenom krompirjevih) počitnic organizirali jesensko šolo računalništva za otroke iz socialno ogroženih družin. Za izvedbo šole želimo kupiti računalnike KANO, ki temeljijo na Raspberry Pi in omogočajo, da otroke naučimo osnovnih konceptov programiranja. Z željo, da bodo novo pridobljeno znanje nadgrajevali, jim bomo na koncu 4-dnevne šole podarili kupljene računalnike in ekrane.

Jesenska šola računalništva bo potekala na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, katere zaposleni smo pobudniki te akcije. V ta namen zbiramo donacije za nakup računalnikov in ekranov za jesensko šolo računalništva, za kar vam bomo z otroci nadvse hvaležni.

Pomagajte nam osrečiti otroke!

Računalniški paket Kano

Računalniški paket Kano