Povzetek Mozilla Webmaker delavnice pri Si.mobilu

Gašper Deržanič

V soboto, 16. avgusta je v Simobilovi pisarni v centru Ljubljane potekala 2. delavnica v sklopu projekta Webmaker – postani soustvarjalec spleta in hkrati prva v novi sezoni. Vstopnice za dogodek so pošle v manj kot eni uri, na prosta mesta pa je čakalo več kot 50 drugih zainteresiranih.

FF1FF3

Mozilla Slovenija je v okviru projekta Maker Party, ki letos poteka že drugič, pripravila osnovno predstavitev enostavnih orodij, s pomočjo katerih so udeleženci naredili enostavne spletene strani in izdelali obogatene videoposnetke. Bili so navdušeni, saj se z našimi orodji naredi lepe izdelke. Predstavljena je bila tudi aplikacija Appmaker, s pomočjo katere je možno narediti tudi enostavne odprte spletne aplikacije, ki jih lahko poganjamo na Firefox OS, brez zapletenega programerskega znanja. Gre za novo orodje in je trenutno edino, ki še ni prevedeno v slovenščino.

FF4FF2

Glede na veliko povpraševanje po prijavah za naslednji dogodek vse še enkrat vljudno vabimo, da spremljate našo FB stran in Twitter, saj vas bomo le tako lahko pravočasno obveščali o novih delavnicah in morebitnih prostih mestih.

Vsi udeleženci so prejeli nekaj simboličnih daril med katerimi verjetno najbolj izstopa Mozillin program Značk, v katerem lahko udeleženci dogodkov zbirajo potrdila o neformalno pridobljenih znanjih. Program je pri nas še dokaj nepoznan, v tujini pa ga že uporabljajo priznane inštitucije, kot je npr. MacArthur Foundation.

FF5FF6

Orodja si lahko ogledate in uporabljate na strani Webmaker, saj so popolnoma brezplačna. V primeru težav pa se lahko obrnete na nas ali pa obiščete eno od prihodnjih delavnic.