Praznujemo 10 let izbire in neodvisnosti na spletu

Matjaž Horvat

Pred desetimi leti smo ustvarili Firefox, da bi vam dali izbiro. Splet je bil monokultura in vstop vanj je bil možen samo preko podjetja, ki je nadziralo vaš operacijski sistem. Verjeli smo, da si splet zasluži neodvisno alternativo. Zato danes stotine milijonov ljudi zaupa Firefoxu, saj razumejo, da nam naša neodvisnost omogoča, da vas postavimo na prvo mesto.

V sklopu praznovanja naše obletnice predstavljamo različne novosti, s katerimi nadaljujemo gradnjo boljšega interneta:

  • Posebna izdaja Firefoxa je najhitrejša doslej in daje več moči v roke več uporabnikov. Tako na namizju kot v mobilnem brskalniku je na voljo nov iskalnik DuckDuckGo. S posebnim gumbom lahko Firefoxu naročite, da “pozabi” vaša nedavna dejanja in si s tem zagotovite več zasebnosti. Johnathan Nightingale je podrobnosti o novi izdaji in novih orodji za več zasebnosti predstavil tukaj.
  • Strateška iniciativa Polaris želi združiti najboljše, ki želijo raziskati nove pristope za spodbujanje nadzora nad zasebnostjo na spletu. Polaris našo skupnost med drugim povezuje z vodilnimi strokovnjaki organizacije Center for Democracy and Technology (CDT) in projekta Tor, k sodelovanju pa vabi tudi druge. Sprva želimo v sodelovanju z omrežjem Tor razviti poskusno orodje za zaščito pred sledenjem. Denelle Dixon-Thayer podrobneje predstavlja Polaris tukaj.
  • Ploščice in Tabla zanimanj prvič predstavljajo, da je moč uravnotežiti oglaševanje in predlaganje vsebin, in sicer z upoštevanjem želja in navad uporabnikov od samega začetka. Več o ploščicah v Firefoxu, naših poskusih in pozivu oglaševalski industriji po bolj uporabniško-usmerjenem pristopu predstavlja Darren Herman tukaj.
  • Firefox Developer Edition je prvi brskalnik posvečen razvijalcem, ki jim z neodvisnimi orodji olajša razvoj boljšega spleta. Razvijalcem želimo omogočiti, da razvijajo za splet kot celoto in ne zgolj za izvedbo enega podjetja. Dave Camp predstavlja podrobnosti o Firefox Developer Edition tukaj.
  • Nove tehnologije in raziskave zagotavljajo, da so naši izdelki najboljši v industriji in  da stremimo k napredku spletne platforme. Večja zmogljivost Javascripta, posodobitve E10S v izdaji Firefox Nightly, 64-bitni Firefox za Windows, napredek v 3D-igrah ter na področju komunikacij in varnosti. Andreas Gal piše o podrobnostih in ponuja zanimive predstavitve tukaj.

Vse najboljše, Firefox!