Slovenija bo ponovno gostila regionalno Mozilla srečanje

Nino Vranešič

Slovenija bo ponovno gostila srečanje z mednarodno udeležbo.

Po letu 2010, ko smo v Ljubljani gostili srečanje Mozilla Balkans, smo ponovno pridobili organizacijo pomembnega dogodka v okviru Mozilline globalne skupnosti.

Na večerji v Figovcu z Garyjem Kovacsem, izvršnim direktorjem Mozille

Takrat se nam je pridružil tudi Chris Beard, izvršni direktor Mozille

Mozilla je globalna skupnost ljudi, ki verjamejo, da so odprtost, inovativnost in pripravljenost izkoristiti priložnosti, ki se nudijo, ključnega pomena za nadaljnje zdravje interneta. Delujemo lokalno za globalni učinek. Srečanja globalne skupnosti so zato ključna za razvijanje dobrih odnosov in skupnih dejavnosti, ki omogočajo, da za vse nas internet postane prijetnejši in varnejši.

mozilla_space_5

Mozilla Slovenija se je kot skupnost izoblikovala kot ena izmed najuspešnejših. Danes imamo namreč več kot 40 članov, 18 registriranih Moziljanov in štiri predstavnike Mozille (Mozilla Rep). Redno smo nominirani v ožji izbor za organizacijo različnih Mozillinih globalnih dogodkov s strani drugih skupnosti. Vse to in še več je dokaz, da je skupnost dobro organizirana in ima v svojih vrstah sposobne, kreativne in ambiciozne ljudi z idejo.

Eno izmed pomembnih področij je tudi lokalizacija (l10n), ki ne zajema samo prevajanja naših izdelkov, temveč tudi njihovo prilagoditev. V Sloveniji je brskalnik Firefox postal najbolj prepoznaven ravno zato, ker je bil na voljo v slovenščini in prilagojen za slovenske uporabnike – slovenska različica je omogočala tudi iskanje s slovenskimi iskalniki.

Med 8. in 11. julijem 2016 bomo v zeleni prestolnici Evrope 2016 organizirali Ljubljana l10n hackathon. Gostili bomo več kot 25 udeležencev iz 13 različnih držav. Organizacija je v polnem zamahu in že se veselimo, da bomo udeležencem pričarali nepozabno izkušnjo, ki se je bodo z veseljem spominjali.

Vir: Filmska komisija Slovenije

Vir: Filmska komisija Slovenije

Udeležence bomo pozdravili v petek, 8. julija. Po registraciji in nastanitvi v bližini Metelkove, ki slovi kot center odprte kreativne kulture, se bomo udeležili skupne večerje in poizkusili pristne slovenske dobrote. Pripravljamo zanimiv program, ki bo poleg strokovnih debat vključeval tudi zabavo in presenečenja.

Srečanje bo imelo pomembno noto, saj je internet javno dobro. Pri Mozilli pa se zavzemamo za pomen posameznika, ki mora imeti možnost sooblikovanja spleta brez diskriminacij v maternem jeziku. Jezik, kot tudi lokalizacija, je zato ključna točka družbe kot celote.