Srečanje Mozillinih lokalizatorjev v Barceloni

Lan Glad

Delo pri Mozilli je produktivnejše, enostavnejše in zabavnejše, če se ga lotimo družno. Tako so se 25. in 26. marca Mozilline ekipe za lokalizacijo spet sestale, tokrat v sončni Barceloni. Našo skupnost sva zastopala Lan Glad in Miha Knavs.

Skoraj 40 članov Mozille iz različnih skupnosti (bolgarske, bosanske, katalonske, španske, baskovske, francoske, madžarske, armenske, ligurske, makedonske, retoromanske, romunske, slovenske in srbske) je vikend preživelo v spoznavanju novosti v Mozilli, obnavljanju skupnosti, družnem doseganju zastavljenih ciljev, spoznavanju drug drugega in prestolnice Katalonije.

Dopoldneva sta bila posvečena predstavitvam različnih novic iz sveta Mozille, ki bodo vplivale na delo lokalizatorjev. Axel Hecht nam je razložil, da se ukinja Firefoxov razvojni kanal Aurora (programski avanturisti lahko preklopite na Nightly), Staś Małolepszy pa nas je pripravil na prihajajoči standard L20N, ki bo prevode v čudovito kompleksne jezike, kot je slovenščina, naredil naravnejše. Matjaž Horvat nam je predstavil novosti v orodju za prevajanje Pontoon.

Popoldne smo združeni po skupnostih dosegali cilje. Cilji slovenske skupnosti so bili: poenotiti nedosledno prevajane termine (sedaj pisci tehničnih člankov nimate več izgovora, da ne bi slovenili npr. izraza “phishing”!), posodobiti in na enem mestu zbrati vire za nove prevajalce ter razmisliti o tem, kako medse pritegniti še kakega novega člana (če vas zanima prevajanje, se nam le pridružite – več nas bo, bolj veselo bo!). Vse cilje smo opravili, poleg tega pa smo še dokončali prevode nekaterih Mozillinih projektov in dosegli 99% lokalizacijo.

Večera smo seveda izkoristili za druženje in ogled znamenitosti mesta.

Najlepše se zahvaljujemo španski skupnosti Mozilla, posebej organizatorjema Albi González Fuentes in Benetu R. i Campsu, Betahausu za prostor ter seveda vsem Moziljanom za res prijetno družbo. Se vidimo prihodnjič!

#mozl10nBCN