Mozilla Summit 2013

Gašper Deržanič

Skupnost Mozilla Slovenija se je udeležila letošnjega Summita – največje konference skupnosti Mozilla. Zaradi velikega obsega je bila tokrat konferenca v treh svetovnih mestih na dveh kontinentih. Potekala je v Bruslju, Torontu in Santa Clari. Vso dogajanje so budno spremljale kamere in omogočale predvajanje posnetkov na drugih lokacijah.

Osnovni namen Mozillinih dogodkov je, da se ljudje, ki sodelujejo na različnih projektih, spoznajo tudi v živo in si izmenjajo izkušnje. Naša skupnost je dobila možnost udeležbe na vseh lokacijah, tako da smo lahko spoznali različne ključne osebe, navezali stike in ne nazadnje tudi vsem udeležencem predstavili, kje je Slovenija in kaj počnemo.

Prvi dan, po uvodnem predavanju, je namreč potekala svetovna razstava, kjer smo se skupnosti predstavile drugim udeležencem. Ker smo se na dogodek skrbno pripravili z unikatnimi grafikami, veliko promocijskega materiala in unikatnimi mikicami v strupeno zeleni barvi, po koncu dneva skoraj ni bilo udeleženca, ki ne bi vedel, kje je Slovenija. Mikice so opazili tudi vodilni kadri v Mozilli, kar nam je odprlo nova vrata za pogovore. Dan smo nadaljevali na različnih delavnicah, v katerih smo se seznanili z novostmi in pripravili načrte za nove produkte.

Dvorana v Santa Clari

Drugi dan, takoj po uvodni predstavitvi novosti, je minil v sejmu inovacij, kjer so bile prestavljene nove rešitve in uporaba obstoječih tehnologij v nove namene. Dan smo nadaljevali na delavnicah, po večerji pa so nam organizatorji pripravili še malo zabavnega programa.

Zadnji dan je minil v oblikovanju vtisov, izboljšav in predvsem v gradnji novih načrtov. Po večurnih delavnicah, planiranju in izmenjavi idej smo dan zaključili in se zavezali, da projekte čim hitreje uresničimo. Zvečer smo se še zadnjič družili na sklepni zabavi.

V Bruslju se je dogodek končal z zaključnim govorom Mitchell Baker. Z lepšimi besedami se dogodka ne da opisati.