Kako lahko pomagate oblikovati prihodnost Firefoxa – vsebniški zavihki in Test Pilot

Lan Glad

Mozillini razvijalci se venomer trudijo, da bi Firefox ostal najboljši brskalnik na svetu, vreden svojega imena. Ne samo zato, ker ga z družnimi močmi razvijajo razvijalci s celega sveta, ki se že leta pokončno upirajo interesom velikih korporacij, temveč tudi po hitrosti, kakovosti in zmogljivosti. Tehnologija, ki poganja Firefox, je pravkar v postopku popolne prenove, ki bo brskalnik znatno pohitrila (več o tem kmalu na naši strani!), razvijamo pa tudi nekaj novosti, za katere menimo, da vam bodo všeč:

Vsebniški zavihki

Kako bi bilo, če bi lahko razdelili svoje spletno življenje na zasebno, službeno, nakupovalno …? Vsebniki so eksperimentalna možnost v predizdajni različici Firefox Nightly, ki vam to omogoča. V Nightlyju lahko odprete posebne vsebniške zavihke, ki uporabljajo vsak svoj poseben razdelek shrambe podatkov, kar pomeni, da se piškotki, nastavitve strani, prijave v spletna mesta in podatki sledilcev ne bodo prenesli v druge vsebnike. V isto stran se lahko torej prijavite v različnih vsebnikih z različnimi računi, spletni sledilci pa vašega brskanja po smešnih videoposnetkih ne bodo povezali z brskanjem za službo.

Vsebniški zavihki so označeni z barvami

Če želite preizkusiti vsebniške zavihke:

  1. Namestite Firefox Nightly.
  2. Da odprete vsebniški zavihek, v meniju Datoteka > Nov vsebniški zavihek izberite Osebno, Služba, Bančništvo ali Nakupovanje. (Imena in barve vsebnikov lahko nastavite v Možnostih.)
  3. Če vam funkcija ugaja, si gumb za odpiranje vsebniških zavihkov lahko dodate v orodno vrstico.

Poskusne možnosti Test Pilota

Pri oblikovanju funkcij želimo dati glavno besedo uporabnikom. Zato smo obudili program Test Pilot, kjer najdete različne naše poskusne možnosti, za katere želimo, da jih preskusite ter nam jih pomagate izpopolniti ali ovreči. Princip je preprost: namestite dodatek Test Pilot, namestite si zanimive poskuse, preskusite jih in nam posredujte svoje mnenje.

  1. Obiščite testpilot.firefox.com.
  2. Najprej namestite dodatek Test Pilot in nato še poskuse, ki vam zvenijo obetavno.
  3. Preizkušajte poskus, kolikor vas je volja.
  4. Naposled izpolnite kratek vprašalnik in nam sporočite, kaj o funkciji menite.

Upamo, da vam bodo novosti všeč!