Firefox ima novo možnost, ki vas ščiti pred sledenjem

Lan Glad

Zakaj bi se moral zaščititi pred sledenjem?
Splet se polagoma spreminja v veliko hišo Big Brotherja. Vse naše podatke, npr. kaj nas zanima in kaj ne ter katere spletne strani pogosto obiskujemo, lahko vidijo drugi. Spletne strani uporabljajo orodja, ki zabeležijo vsak naš premik, nato pa te podatke prodajajo drugim podjetjem, na primer oglaševalcem.

Pa kaj, če mi sledijo? Saj ničesar ne skrivam!
Že res, da verjetno ne načrtujete bombnega napada na Državni zbor, vendar smo vsi ljudje upravičeni do določene mere zasebnosti, tako v resničnem življenju kot na spletu. Predstavljajte si, da bi ves čas za vami hodili ljudje v črnih srajcah in si beležili, kaj kupujete v trgovini, kdo vse so vaši prijatelji in katero glasbo najraje poslušate v avtu. Verjetno bi vam postalo nelagodno, kajne?

Kaj je zaščita pred sledenjem in kako deluje?
Zaščita pred sledenjem je poskusna možnost v novi različici Firefoxa, ki vam omogoča prevzeti nadzor nad tem, kdo vas opazuje na spletu. Firefox ima sicer že dalj časa možnost Brez sledenja (Do Not Track), vendar ta možnost deluje tako, da spletna mesta samo prosi, naj vam nehajo slediti, upoštevanje te prošnje pa je prostovoljno. Ker veliko spletnih mest še vedno ne upošteva možnosti Ne sledi mi, je Mozilla razvila zaščito pred sledenjem, ki aktivno blokira dele spletnih strani, ki vam sledijo.

Kako vklopim zaščito pred sledenjem?

  1. V naslovno vrstico vtipkajte about:config in pritisnite Enter.
  2. Če se pojavi opozorilo »To lahko uniči vašo garancijo!«, kliknite »Vseeno nadaljuj!«
  3. Na seznamu poiščite (pomagajte si s poljem Iskanje na vrhu) nastavitev privacy.trackingprotection.enabled. Ko jo najdete, dvokliknite nanjo, da se preklopi s false na true.

Kadar bo Firefox blokiral sledenje, vas bo o tem obvestil s sličico ščita v naslovni vrstici. Ko kliknete nanjo, se prikaže naslednje:
Pano zaščite pred sledenjem

Če sumite, da zaradi zaščite pred sledenjem spletna stran ni pravilno prikazana, kliknite gumb Možnosti in izberite “Onemogoči zaščito za to stran”. Ko je zaščita pred sledenjem onemogočena, je ščit prečrtan z rdečo črto. Če boste želeli zaščito pred sledenjem za stran ponovno omogočiti, še enkrat kliknite ikono ščita in izberite “Omogoči zaščito”.