Nasprotujemo davku na internet

Matjaž Horvat

1

Ministrstvo za kulturo je 15. novembra 2016 na svoji spletni strani objavilo drugo različico Strategije Republike Slovenije na področju medijev za obdobje 2017-2025, ki predvideva uvedbo obveznega prispevka operaterjev, ki ponujajo dostop do svetovnega spleta za vse imetnike spletnih priključkov, v sklad za deficitarne informativne vsebine.

V praksi to pomeni, da bi Slovenija po vzoru Kraljevine Butan in Islamske Republike Pakistan postala tretja država na svetu, ki bi uvedla (prikriti) davek na internet.

Obstaja namreč velika verjetnost, da bodo ponudniki dostopa do interneta omenjeni prispevek prenesli na končne uporabnike, kar bi podražilo, upočasnilo, v skrajnih primerih pa celo onemogočilo dostop do interneta posameznikom, šolam, podjetjem in drugim ustanovam.

Predstavniki Mozille verjamemo, da je internet ključni element v izobraževanju, sporazumevanju, sodelovanju, poslovanju in razvedrilu ter pomeni eno osrednjih točk družbe kot celote. Zato smo za razliko od Ministrstva za kulturo prepričani, da mora ostati odprt in dostopen.

Ministrstvo pozivamo, da predlog umakne iz dokumenta.

Ni komentarjev

  1. Tanja wrote on :

    Spoštovani,

    Internet je bil zasnovan za vse. Težje se je postaviti zase mafiji.

    Lp