Kaj sta SOPA in PIPA?

adzilla

2

Internet je nepogrešljiv sestavni del naših življenj. Mozilla si prizadeva, da bi se razvijal v korist vseh, ne zgolj peščice privilegiranih posameznikov ali korporacij, zato mora ostati odprt in svoboden medij brez cenzure.

Mozilla

Kaj podpiramo?

Podpiramo cilje zakonov Stop Online Piracy Act (SOPA) in Protect Intellectual Property Act (PIPA), ki jih obravnavata predstavniški dom in senat ameriškega kongresa, tj. boj proti kršenju avtorskih pravic in spletnemu kriminalu.

Česar ne podpiramo?

Nasprotujemo načinom za dosego teh ciljev, kot jih predvidevata SOPA in PIPA:

  • Onemogočiti želita dostop do strani, ki nimajo avtorskih pravic za objavo vsebin.
  • Lastniki vsebin in vlada bodo lahko od sodišča zahtevali zapiranje takšnih strani.
  • Oglaševalci, izvrševalci plačil in ponudniki internetnih storitev ne bodo smeli poslovno sodelovati s temi stranmi.
  • SOPA: Spletni iskalniki bodo morali umakniti omenjene strani iz rezultatov iskanja.

Poglejmo konkreten primer

Trenutna ureditev je sledeča: če je na YouTubeu objavljen video, ki krši avtorske pravice, je za to odgovorna oseba, ki je video objavila. Lastnik avtorskih pravic lahko zahteva umik videa.

SOPA in PIPA: lastnik avtorskih pravic lahko zahteva umik celotnega Youtuba.

Ampak mi smo vendar v Sloveniji

Sprejem zakonov v ZDA bi imel globalne posledice, saj bi zelo verjetno kmalu sledile podobne rešitve tudi v drugih državah. To bi pomenilo konec interneta kot svobodnega medija, hkrati pa bi prihajajočim generacijam podjetnikov odvzeli možnosti, ki so bile dane nam.

Kaj lahko stori Mozilla?

SOPA in PIPA vse uporabnike interneta obravnavata kot potencialne kriminalce, kar je v nasprotju z načeli in vrednotami Mozille. Zato smo že v novembru cenzurirali naš logotip na spletnih straneh ter skupaj z Googlom, Facebookom, Twitterjem, LinkedInom, Zyngo, AOL-om in Yahoojem pisali kongresnikom.

Mnogim izmed njih smo naša stališča predstavili tudi osebno v Washingtonu, izvršni direktor Mozille Gary Kovacs pa se je decembra v Beli hiši sestal z administracijo predsednika Obame.

Danes se pridružujemo Wikipediji, WordPressu in mnogim drugim spletnim stranem v virtualni stavki, s katero bomo zatemnili privzeto domačo stran vseh uporabnikov Firefoxa in preusmerili naše ključne spletne strani na posebno stran za ukrepanje.

Več podrobnosti o naših ukrepih.

Kaj lahko storimo v Sloveniji

Na odločitev ameriških kongresnikov težko vplivamo. Vendar lahko tudi Slovenke in Slovenci z množičnim izražanjem nasprotovanja zakonom kot sta SOPA in PIPA na blogih, Facebooku in Twitterju pošljemo sporočilo naši oblasti, da si podobnih zakonov ne želimo.

Ni komentarjev

  1. Pingback from Kaj sta SOPA in PIPA? | COKS bazar on ::

    […] Več … […]

  2. Marko Udovic wrote on :

    I totally disagree with the laws that are against the freedom of speach. So I am against SOPA and PIPA laws.