Projekt Photon – prihaja osvežena podoba Firefoxa

Lan Glad

Firefox bo v kratkem dobil prenovljeno podobo! Mozillini razvijalci so si zadali cilj narediti Firefox hitrejši in zmogljivejši kot kdajkoli prej (o tem smo že pisali), vendar je poleg “podvozja” brskalnika prav tako pomemben del, viden uporabnikom. Zato v okviru projekta Quantum potekajo izboljšave vmesnika, znane kot projekt Photon.

Lep

Pravzaprav ni bilo potrebno dosti drugega kot močno poenostaviti kodo vmesnika. Njegova prenovljena podoba bo čista in pregledna ter enako dobro videti v vsakem operacijskem sistemu. Videz smo začinili še z nekaj prefinjenimi animacijami – je komentar sploh potreben? ☺

Odziven

Videz seveda ni vse in vmesnik bo s prenovo postal ne le sodobnejši, temveč tudi odzivnejši. V preprostejši izvedbi bo seveda deloval hitreje z manj možnimi zapleti – vsakdanja preprosta opravila, kot je zapiranje zavihka, bodo izvršena v hipu in ne bodo upočasnila celotnega brskalnika.

Intuitiven

V okviru Photona svoj brskalnik tudi sicer prilagajamo po meri svojih uporabnikov. S pomočjo telemetrije je Mozillina ekipa preučila, kako uporabniki pravzaprav uporabljajo Firefox, in trudimo se, da bi vaša pričakovanja izpolnili. Gumbi in kontrolniki bodo preurejeni, tako da se bodo nahajali tam, kjer naj bi po vašem bili (če za vas to ne velja, jih lahko preprosto prilagodite). Sporočila o napakah, ki so videti, kot da so spisana na skupščinah državnega zbora, bodo spremenjena v berljivejšo obliko. Novim uporabnikom pa bo prve korake v Firefoxu olajšala kratka predstavitev najpomembnejših značilnosti.

Torej, pripravite se na Firefox 57! Ne bi radi čakali do novembra? Prenesite Firefox Nightly!