Pomembno obvestilo za uporabnike eDavkov in naročnike Telemacha

Matjaž Horvat

4

V petek, 3. marca, sta Finančna uprava Republike Slovenije in podjetje Telemach izdala vsak svoje “Pomembno obvestilo za uporabnike brskalnika Firefox”. Sporočila sta, da njuni storitvi (FURS-ovi eDavki in Telemachov D3GO) v Firefoxu 52 ne bosta več delovali, in priporočila izklop posodabljanja Firefoxa, uporabo starejših različic ali drugih brskalnikov. Firefox 52 je izšel štiri dni pozneje, 7. marca.

Na Finančno upravo in Telemach smo naslovili vprašanje, kdaj bodo njune storitve znova dostopne uporabnikom Firefoxa, in ju prosili za umik priporočila o izklopu samodejnega posodabljanja. Posodobitve so namreč osnovni mehanizem za zaščito pred nevarnostmi na spletu, zato njihov izklop predstavlja podobno tveganje, kot izklop varnostne blazine v avtomobilu.

Oboji so nam odgovorili, da “nam bodo odgovorili”. Vsebinskih odgovorov pa do dogovorjenega časa in tudi po njem nismo prejeli. Kljub temu se Finančni upravi in Telemachu zahvaljujemo, da sta svoje uporabnike obvestila o izidu nove različice Firefoxa. Naša iskrena želja je, da bi jima ta kvaliteta ostala v navadi.

Pomembno obvestilo
Po vzoru pomembnih obvestil, v katerih uporabnikom Firefoxa svetujeta, kako lahko še naprej uporabljajo njune storitve, tudi mi dodajamo nasvet za naročnike Telemacha in uporabnike sistema eDavki, ki želijo še naprej nemoteno uporabljati Firefox:

 • Naročnikom Telemacha priporočamo zamenjavo ponudnika telekomunikacijskih storitev s Telekomom Slovenije ali T-2, ki vas ne omejujeta pri izbiri spletnega brskalnika.
 • Uporabnikom sistema eDavki priporočamo zamenjavo Finančne uprave.

Priporočili bomo umaknili, ko bosta Finančna uprava in Telemach znova podpirala Firefox.

Firefox

Kaj sta FURS in Telemach zamolčala v svojih obvestilih?
Omenjeni storitvi uporabljata tehnologijo NPAPI, ki je Firefox od različice 52 naprej ne podpira več. Gre namreč za zastarelo programje, ki je vir varnostnih težav, sesutij in počasnosti. Nastala je leta 1995, ko je Michael Jordan še igral v ligi NBA. Chrome in Opera sta jo že opustila, Microsoftov Edge je niti nikoli ni podpiral, Mozilla pa je želela razvijalcem dati več časa za prehod na sodobnejše tehnologije, zato je umik podpore NPAPI napovedala že leta 2015.

Finančna uprava in Telemach nadgradnje v tem času nista zmogla, zato sta breme prehoda raje prenesla na vas – uporabnike.

Ni komentarjev

 1. Mozilla wrote on :

  Pedlagam vsem, ki jih objave motijo, da uporabljajo IE, kjer obe storitvi delujeta. Lahko se pa sedaj greste gonjo in iz protesta e-davkov in D3go ne uporabljate. odločitev je še vedno vaša.

  1. Forbi wrote on :

   Danes šok. Prijava na e-VEM z Firefoxom 51 in certifikatom Halcoma tudi ni mogoča. Po klicu podpore je pojasneno, da HALCOM priporoča uporabo Internet Explorerja. Mislim, da so mi malo naložili, ker drugače certifikat na drugih straneh nomarno deluje (eDavki).

 2. oldSoftwareGeek wrote on :

  To, da bo NPAPI prenehal delovat je znano že več kot dve leti. Ampak nekateri se na to požvižgajo. Če pa državljan ali podjetje kaj pozabi oddat FURS-u, ga butnejo s taveliko gorjačo. Asimetrija pač, in javnosektorski sindrom.

 3. Pingback from Odgovor Finančne uprave RS glede nedelovanja eDavkov | Mozilla Slovenija on ::

  […] smo odgovor Finančne uprave Republike Slovenije na naša vprašanja v zvezi s storitvijo eDavki, ki v novi različici Firefox 52 ne deluje več. Zapisali […]